Döküm Tavada Pizza Tarifi ve Yapılışı

RSS
Döküm Tavada Pizza Tarifi ve Yapılışı

 

Bu hafta sonu sofralarınızda bambaşka bir lezzete yer vermeye ne dersiniz?

Evde pizza yapma konusunda taş fırın etkisine en yakını döküm tava yöntemidir. Hecha demir döküm tava ile pizzanızın tabanını pişirme ve en dengeli ısı dağılımı garanti!

Sanki Atölye’nin kurucularından Ceyda Artun’un bu tarifindeki hamur hem çok kolay hem de tam kıvamında ama pizzanızın üzerine koyacaklarınız tamamen sizin buzdolabı alışkanlıklarınız ve hayal gücünüz ile sınırlı olmalı. Eğer bitki temelli besleniyorsanız pizzanızın üzerinde kullanacağınız malzemeleri dilediğiniz şekilde tercih ederek bu tarifi kullanabilirsiniz.  

Hamur İçin Malzemeler:

  • 800 gram tip 00 un
  • 480 gram ılık su
  • 6 gram aktik kuru maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı şeker
  • 25 gram tuz
  • İrmik unu (Açmak için)
  • Mısır unu veya polenta (Tava için)

Suyunuzun içine mayanızı koyun ve karıştırarak eritin. Şeker ve zeytinyağını da ekleyin. Ununuzun yarısını ekleyin ve homojen olana kadar karıştırın. Unun kalanını da ekleyin ve yoğurmaya başlayın. 2 dakika yoğurduktan sonra tuzu ekleyin, tamamen karışana kadar 5 dakika daha yoğurun. Ilık nemli bir bezle sarıp 3-4 saat mayalanmaya bırakın. Sürenin sonunda 250 gramlık toplar olarak paylayın. Toplar halinde bir saklama kabına alıp 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün pizza partinizi başlatmadan birkaç saat önce hamurlarınızı çıkarın. Pizzanızın üzerine gelecek tüm malzemeleri ayarlayın ve fırınınızı 230 derece ısıtın. Hecha döküm tavanızı ocağa alın ve ısıtmaya başlayın. Hamur toplarınızından birini bolca irmik unu olan tezgâhınıza alın. Ortasına yumruk ile bastırarak bir çukur oluşturun sonra yavaş yavaş bu çukuru genişletin. Tavanızın boyutlarına yaklaştığınızda, tavanıza mısır unu serpin, bu un hem çıtırlık verecek hem de renk değiştiriyorsa size tavanızın doğru ısıda olduğunu söyleyecek. Hamurunuzu tavaya alın; üzerini hayallerinizce süsleyin, ama heyecanlanıp çok kalabalık yapmayın o zaman hamurunuz güzel pişmeyecektir. Sıcak fırınınıza tava ile atın, 15 dakika sonra ev yapımı ama birçok restoranı kenarda bırakacak tava pizzanız hazır!

 

Tarifin Videosuna Ulaşmak İçin Tıklayın

 

Mükemmel Pizzanın Püf Noktaları

Evde restoran kalitesi ile yarışacak bir pizza yapmanın en verimli yolunun döküm tava olduğunu artık biliyoruz.

Sizinle paylaşacağımız bu püf noktalar ile birlikte ihtiyacınız olanlar sadece Hecha demir döküm tavanız ve pizzanızı dilediğiniz gibi süslemek için hayal gücünüz! Artık evinizden başka yerde pizza yemek istemeyeceksiniz.

 

  • Pizzanızın görüntüsü lezzeti hakkında sandığınızdan daha fazla bilgi verir!
    Malzemelerin pizzaya eşit bir şekilde dağıtılmış olması, hamurun kızarma derecesi, kullanacağınız peynirin eriyip hamurun üzerine yayılması oldukça önemlidir. Bol malzeme kullanmak hiçbir zaman iyi bir pizzaya işaret etmez. Malzeme seçimine ve yerleşimine dikkat etmeli; pizzanızı pişirirken mutfaktan ayrılmayıp pişme derecesini gözlemlemelisiniz.

 

  • Peynir seçimine dikkat!
    Bazıları mozzarella bazıları provolone bazıları ise parmesan… Pizzanız için tercih edebileceğiniz birçok peynir çeşidi var. Çektikçe uzayan ama sakızlanmayan bir peynir tercihi pizzanızın lezzeti için oldukça önemlidir. Pizzada kullanacağınız peynir miktarı ne fazla ne de az olmalıdır. Eridiğinde hamurun üzerine yayılacak, hafif yağını bırakan, hafif kızarmış bir peynir pizzanızın lezzetinde en belirleyici unsurlardan biri olacaktır.

 

  • En büyük rol hamurda!
    İyi bir pizza tam kıvamında bir pizza hamuru ile başlar. Bunun için hamuru mutlaka bir gece önceden iyice dinlendirmelisiniz. Mükemmel bir pizza hamurunun dışı güzelce kızarmış; içi ise yumuşak ve çiğnenebilir olmalıdır. Hamurun kalınlığı malzemeleri koyacağınız orta bölümde olabildiğince ince ve kenarları kalın olmalıdır. Pişirme kısmında ise mutlaka üstü ve tabanı homojen bir şekilde pişmiş olmalıdır.

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar