Bıçak Çeşitleri ve Kesim Teknikleri
Profesyonel şeflerin ve kendi mutfağının şefi olan herkesin mutlaka bilmesi gereken bir konu: Mutfaktaki en büyük yardımcılarımızdan bıçakların çeşitleri ve kesim teknikleridir. Yapacağınız yemeklerin lezzeti, etleri, sebzeleri ve meyveleri doğru şekilde kesmekten geçer. Çoğu tekniği hali hazırda biliyor olsanız da mutfak bilginize profesyonel terimler eklemek sizi şefliğe bir adım daha yaklaştıracaktır!
Bıçak Çeşitleri
Şef Bıçağı
Mutfakta her şefin elinin altında mutlaka bir şef bıçağı vardır. Metal kısmı geniş ve boyu genellikle 25-35 cm aralığında olan şef bıçağı doğrama, dilimleme, soyma gibi işlemlerde kullanılabilir.
Çok Amaçlı Bıçak
Şef bıçağının bir küçük boyudur. Daha küçük ve hafif malzemeler için kullanılabilir.
Sıyırma Bıçağı
Deriyi etten ayırmak için kullanılan bıçak çeşididir. Oldukça hassastırlar ve bükülmeyi önlemek için sağlam bir yapıya sahiptirler.
Satır Bıçağı
Aklımıza hemen kasapları getirir. İri kemikli ve normal bıçaklara uygun olmayan etleri parçalamak için kullanılır. Oldukça ağır olduğundan evlerde pek sık kullanılmaz.
Ekmek Bıçağı
Her evde olan bir bıçak çeşididir. En belirgin özelliği metal kısmının geniş olmasıdır. Tırtıklı yapısı ile ekmekleri, kekleri, börekleri kolayca dilimler.
Fileto Bıçağı
Sıyırma bıçağı ile hemen hemen aynı boyutlardadır. Esnek yapısı ile balık fileto çıkarmak amacıyla kullanılır.
Peynir Bıçağı
Peynirin bıçağa yapışmamasını sağlayan delikli ve sivri tasarımından tanıyabilirsiniz. Peynirin kırılıp dağılmadan kolayca kesilmesini sağlar.
Meyve Bıçağı
Ekmek bıçağı gibi tüm evlerde görebileceğiniz bir bıçak çeşididir. Oldukça küçüktür ve pratik bir kullanım sağlar.
Uluslararası Kesim Teknikleri
Jülyen
En sık kullanılan yöntemdir. Tüm et yemeklerinin içinde bulunan sebzeler için ideal bir kesim tekniğidir. Bu teknik ile sebzeleri 3-4 cm uzunluğunda ince şeritler halinde kesmiş olursunuz.
Tütün Kıyımı
Yeşil yapraklı sebzelerin ince şeritler halinde doğranmasıdır. Salataları süsleyeceğiniz sebzeleri doğramak için kullanabilirsiniz.
Macedon
Sebzelerin önce dikine daha sonra yarım cm olacak küpler şeklinde bölünmesidir.
Brunoaz
Sebzeleri çok küçük küpler halinde kesme tekniğidir. Önce 2 mm kalınlığında dilimleyip daha sonra 2 mm'lik şeritler halinde kesilir. Daha sonra bu şeritlerden 2 mm'lik küpler çıkarılır.
Vişi
Halkalar halinde dilimlemektir. Salatalarda kullanabileceğiniz salatalık, havuç gibi sebzeleri bu teknik ile küçük halkalar halinde doğrayabilirsiniz.
Batonet Stik
Daha önce kendi garnitürünüzü evde yaptınız mı? O zaman bu teknik ile çoktan tanışmışsınız demektir. Kare prizma şeklinde doğrama tekniğidir.
Mirpuai
Büyük küçük fark etmeksizin sebzeleri veya etleri iri küpler halinde doğramaktır. Bizim dilimize kuşbaşı doğramak olarak geçmiştir.
- Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0