Bıçak Çeşitleri ve Kesim Teknikleri

RSS
Bıçak Çeşitleri ve Kesim Teknikleri


Profesyonel şeflerin ve kendi mutfağının şefi olan herkesin mutlaka bilmesi gereken bir konu: Mutfaktaki en büyük yardımcılarımızdan bıçakların çeşitleri ve kesim teknikleridir. Yapacağınız yemeklerin lezzeti, etleri, sebzeleri ve meyveleri doğru şekilde kesmekten geçer. Çoğu tekniği hali hazırda biliyor olsanız da mutfak bilginize profesyonel terimler eklemek sizi şefliğe bir adım daha yaklaştıracaktır!

Bıçak Çeşitleri

Şef Bıçağı

Mutfakta her şefin elinin altında mutlaka bir şef bıçağı vardır. Metal kısmı geniş ve boyu genellikle 25-35 cm aralığında olan şef bıçağı doğrama, dilimleme, soyma gibi işlemlerde kullanılabilir.

Çok Amaçlı Bıçak

Şef bıçağının bir küçük boyudur. Daha küçük ve hafif malzemeler için kullanılabilir. 

Sıyırma Bıçağı

Deriyi etten ayırmak için kullanılan bıçak çeşididir. Oldukça hassastırlar ve bükülmeyi önlemek için sağlam bir yapıya sahiptirler. 

 

 

Satır Bıçağı

Aklımıza hemen kasapları getirir. İri kemikli ve normal bıçaklara uygun olmayan etleri parçalamak için kullanılır. Oldukça ağır olduğundan evlerde pek sık kullanılmaz.

Ekmek Bıçağı

Her evde olan bir bıçak çeşididir. En belirgin özelliği metal kısmının geniş olmasıdır. Tırtıklı yapısı ile ekmekleri, kekleri, börekleri kolayca dilimler. 

Fileto Bıçağı

Sıyırma bıçağı ile hemen hemen aynı boyutlardadır. Esnek yapısı ile balık fileto çıkarmak amacıyla kullanılır. 

 

 

Peynir Bıçağı

Peynirin bıçağa yapışmamasını sağlayan delikli ve sivri tasarımından tanıyabilirsiniz. Peynirin kırılıp dağılmadan kolayca kesilmesini sağlar.

Meyve Bıçağı

Ekmek bıçağı gibi tüm evlerde görebileceğiniz bir bıçak çeşididir. Oldukça küçüktür ve pratik bir kullanım sağlar. 

 

Uluslararası Kesim Teknikleri

Jülyen

En sık kullanılan yöntemdir. Tüm et yemeklerinin içinde bulunan sebzeler için ideal bir kesim tekniğidir. Bu teknik ile sebzeleri 3-4 cm uzunluğunda ince şeritler halinde kesmiş olursunuz. 

Tütün Kıyımı

Yeşil yapraklı sebzelerin ince şeritler halinde doğranmasıdır. Salataları süsleyeceğiniz sebzeleri doğramak için kullanabilirsiniz.

Macedon

Sebzelerin önce dikine daha sonra yarım cm olacak küpler şeklinde bölünmesidir. 

Brunoaz

Sebzeleri çok küçük küpler halinde kesme tekniğidir. Önce 2 mm kalınlığında dilimleyip daha sonra 2 mm'lik şeritler halinde kesilir. Daha sonra bu şeritlerden 2 mm'lik küpler çıkarılır. 

 

Vişi

Halkalar halinde dilimlemektir. Salatalarda kullanabileceğiniz salatalık, havuç gibi sebzeleri bu teknik ile küçük halkalar halinde doğrayabilirsiniz. 

 

Batonet Stik

Daha önce kendi garnitürünüzü evde yaptınız mı? O zaman bu teknik ile çoktan tanışmışsınız demektir. Kare prizma şeklinde doğrama tekniğidir. 

Mirpuai

Büyük küçük fark etmeksizin sebzeleri veya etleri iri küpler halinde doğramaktır. Bizim dilimize kuşbaşı doğramak olarak geçmiştir. 

 

 

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar