Döküm Tencerede Aşure

RSS
Döküm Tencerede Aşure

 

Geçirdiğimiz bu zor günlerde, birlik olmanın, beraber olmanın önemini en çok anladığımız zamanlarda Aşure Haftası tüm bereketiyle geldi. Çocukluk anılarımızda bile kapımızın çalındığı, komşudan gelen bir kâse aşurenin tadı hala çok tazedir.

Yılların değişmeyen lezzetini demir döküm farkıyla denemeye ne dersiniz? Hem pratik hem de oldukça lezzetli aşure tarifimizi denedikten sonra tüm bereketiyle sevdiklerinizle afiyetle yemenizi dileriz!

 

Malzemeler:

 

  • 150 gram kuru fasulye
  • 200 gram nohut
  • 750 gram aşurelik buğday
  • 100 gram pirinç
  • 150 gram kuru kayısı
  • 100 gram kuş üzümü
  • 150 gram kuru üzüm
  • 3 adet karanfil
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 kg toz şeker
  • 30 g bal

 

Yapılışı:

 

  • Kuru fasulye ve nohutu bir önceki akşam ılık suda ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirerek tencerenizde haşlamaya başlayın.
  • Büyük boy Hecha tencerenizde aşurelik buğday ve pirinci güzelce yıkadıktan sonra haşlayın.
  • Kuru kayısıyı küp küp doğrayıp 15 dakika kadar kaynar suda bekletin.
  • Kuş üzümü, kuru üzüm ve karanfilleri de ılık suda 10 dakika bekletin.
  • Haşlanan buğdaylara nohut ve fasulyeleri de ekleyin.
  • Ardından ara ara karıştırarak toz şekeri ekleyin.
  • Şeker tamamen eridiğinde karanfil, portakal kabuğu rendesi, çubuk tarçın, suda beklettiğiniz kuru üzüm ve kayısıları suyundan süzerek ekleyin.
  • Kaynamaya başlayıp kıvam aldığında balı ilave edip karıştırdıktan sonra sonra ocaktan alın ve tencerenin kapağı kapalı olarak 45 dakika kadar dinlendirin.
  • Pişen aşureyi ister mini güveçlerinize (biz sunumda kullanmaya bayılıyoruz!) ister kâselere eşit olarak pay edin. Üzerlerini arzu ettiğiniz malzemelerle süsleyin. Nar taneleri, kuru üzüm, fındık, badem, ceviz veya toz tarçın tercih edebilirsiniz!

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar