Safranlı Risotto

RSS
Safranlı Risotto

28 cm düz yuvarlak döküm tava kullanılmıştır.

Buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.hecha.com.tr/collections/hecha-28-cm-duz-yuvarlak-tavalar

Malzemeler

2 su bardağı arnorio ya da carnaroli pirinç (Risottoluk pirinç türleri)

Tercihen tavuk suyu yoksa normal su

1/2 çay kaşığı safran

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 orta boy soğan

1 yemek kaşığı parmesan peyniri

Hazırlanışı

Tavuk suyunu iyice ısıtıp içine safranı atın. Bu suyu bir kaseye alın ocağın yanına getirin, yanınıza bir de kepçe alın. 

Düz zeminli bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağını eritin ve küçük küpler halinde doğradığınız soğanları ilave edin ve dışardan içeri doğru kaşıklamak suretiyle karıştırın. Pirinçleri de birkaç dakika soğanlarla beraber kavurduktan sonra, yanınızda bulunan kasedeki tavuk suyundan bir kepçe pirincin üzerine dökün. Artık risotto pişirme sürecimiz başladı.

Şimdi her suyunu çektiğinde bir kepçe daha ilave ederek bu işlemi risotto pişene kadar tekrar edin. Orta büyüklükte bir kepçe ve orta ateşte tahminen 5-6 defa suyunu vermeniz yeterli olacaktır.

Risottonun piştiğinden emin olduktan sonra ocağın altını kapatın ve tereyağını risottoya yedirin. Sonra aynı şekilde parmesan peyniri ile bağlayın. Safran sayesinde altın sarısı rengini alacak olan risotto mideye olduğu kadar gözlere de bir ziyafet niteliğinde olacak; hiç şüpheniz olmasın.

Püf Noktası

Safran alırken...

Piyasada safran adı altında satılan otlar var, dolayısıyla satın alırken dikkatli olmalısınız. Safranın ger.ek olduğunu anlamak çok kolay, 1 safran yaprağı 1 bardak suyu hemen sarı renge çevirenilir. Toplanmasındaki zorluktan dolayı epey pahalı bir baharat olan safran, özellikle İranlı'ların neredeyse tüm yemeklerinde bulunur. Hafif ekşimsi ve kuvvetli aroması yemeklerin lezzetini kat kat artırır. Özellikle pilav ve risotto çeşitlerinde harikalar yaratır.

Lezzet Alternatifleri

Safranlı risottonuzu farklı tatlarla zenginleştirebilirsiniz.

Örneğin çektirmenin ortasında porçini mantarı, kuşkonmaz ve kurutulmuş domates katarak harika bir lezzet yakalayabilirsiniz.

Püf Noktası

Risottonun piştiğini nasıl anlarız?

Bir çokları risotto yapmanın pilav yapmaktan daha zor olduğunu düşünse de aslında pilav yapmak çok daha ustalık gerektiren bir iştir. Risotto yapmanın en önemli noktalarından birisi yaparken başında durup karıştırmak ve suyunu düzgün bir şekilde çektirmektir. Eğer az pişirirseniz taneler diri kalacak ve lezzetsiz olacaktır. Çok pişirirseniz lapa olacaktır. Doğru pişirdiğinizi anlamak için aralarda tadına bakabilirsiniz. Bu arada belirtmekte yarar var, risottoda kullandığımız pirinci yıkamıyoruz ya da suda bekletmiyoruz, zira suyunu çektirdikçe ortaya çıkan nişasta bu yemeğin iştah açıcı görüntüsünü ve lezzetini veriyor.

Şef Yağız İzgül

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Gülfem Demircioğlu
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar