Mühürleme Nedir ve Nasıl Yapılır?

RSS

Mühürleme nedir?

Bifteklerinizin suyunu, yani ona lezzet veren tüm aromayı kaybetmemesi için yapmanız gereken şey doğru pişirme ve dinlendirme. Mühürleme işlemi bu lezzetli suyu koruyabilmek için uygulanır. Bu işlem için çok yüksek sıcaklıklara ihtiyaç vardır, bu sıcaklığı da ancak demir döküm tavalar ile sağlayabilirsiniz. Hayranlık uyandıracak etler için, ilk iş bir döküm tava edinmek, bizim önerimiz tabii ki Hecha! 🙂
 
Nasıl yapılır?
 
Eğer pişirme işlemini fırında tamamlamayacaksanız pişireceğiniz etin en fazla 3 cm kalınlığında olmasını öneriyoruz. Dilimlediğiniz etlerin yüzeylerini çiçek yağı ile yağlayın (zeytinyağı, bahsettiğimiz sıcaklıklarda yanacaktır), bu yağlamadan sonra eti tuzlayın, mümkünse deniz tuzu kullanın. Biz karabiberi eti pişirdikten sonra serpiyoruz, böylece biberin tavada yanmasına ve tavaya yapışmasına engel oluyoruz.
Şimdi etinizi 5 dakika ön ısıtma yaptığınız kızgın tavaya bırakın, çıkan duman ve seslerden endişe etmeyin, bu sesler lezzetin habercisi.
 
Biftek gibi küçük etler kullanıyorsanız iki taraf için de ikişer dakika öneriyoruz fakat eğer tencere yemeği yapacaksak, kullanacağımız etler muhtemelen dananın daha sert kaslı yerlerinden olacağı için fazla pişirme gibi bir imkan yok, dolayısı ile mühürlemeye işlemini 3-5 dk. sürdürebilirsiniz.
 
Mühürleme bittiğinde etinize dokunun, hala çok yumuşaksa iki alternatifiniz var. Daha fazla kızardığında yanacaklarından endişeleniyorsanız düşük dereceli bir fırında devam edebilir veya etinizin daha fazla renk almasından memnun olacaksanız tavada pişirmeyi sürdürebilirsiniz.
 
Etin piştiğini renginden ve dokunduğunuzdaki yumuşaklığından anlayabilirsiniz, bu noktada sıkça yapılan yanlışlardan biri ete pişip pişmediğini anlamak adına çatal/bıçak batırmaktır. Çatal ile deldiğiniz et, suyunu salacaktır.
 
Pişen eti tavadan alın, yemeden önce 3-4 dakika kadar dinlendirin. İşte burası çok önemli, kestiğiniz etin bütün suyunu tabağınıza akıtmaması için onu pişirdiğiniz süre kadar dinlendirmeniz gerek. Dışı çıtır çıtır, içi sulu, enfes etiniz hazır. Afiyet olsun 🙂

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Cengiz HAN
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar