Ev Yapımı Zeytinyağı

RSS
Ev Yapımı Zeytinyağı

EV YAPIMI ZEYTİNYAĞI NASIL HAZIRLANIR?

Ne tükettiğiniz üzerinde tam kontrole sahip olmaktan daha iyi bir şey yoktur ve bunu ham ürünleri kullanarak kendiniz yapabilirsiniz. Kendinize yapabileceğiniz en harika şey, sağlıklı yağlardır ve bu tabii ki zeytinyağıdır.

Ev yapımı zeytinyağı hazırlamak başlangıçta zor ve dağınık bir süreç gibi görünebilir, ancak sizinle paylaştığımız adımlarla tekniğinizi mükemmelleştirmeniz mümkün. 

1. Adım: Zeytinlerini seç.

Aralarından seçim yapabileceğiniz 1.000’den fazla farklı zeytin çeşidi var. Soğuk sıkım için kullanılan en yaygın zeytin yürü yeşil zeytindir. Diğer her adım doğru atıldığında, yağınız için hangi zeytini seçeceğiniz tamamen sizin kararınız. Her zeytin, tıpkı farklı meyve suları gibi farklı bir tat verir.

Mümkünse kendiniz yetiştirin.

Bu her zaman mümkün olmasa da, eğer fırsatınız varsa zeytininizi kendiniz yetiştirin.

Zeytinlerinizi mutlaka pazardan alın. 

Pazardan alacağınız zeytinler, her zaman daha organik ve çeşitli olacaktır. Marketlere yönelmek yerine, sebze ve meyvelerinizi pazardan alın.

Konserve zeytinler

Fazla olgunlaşmış zeytinler bozulmuş bir yağ meydana getirir. Bu yüzden konserve zeytin kullanmayın. 

2. Adım: Ekipmanınızı hazırlayın. 

Bir miktar taze zeytin bulduğunuzda, yağı hazırlamanın kolay yolları için aşağıdaki ekipmanlara ihtiyacın olacak:

Değirmen taşı gibi bir öğütme makinesi (Elinizde bir değirmen taşı yoksa, küçük öğütücüler veya tokmaklar alabilirsiniz. -Bu daha fazla emek gerektirir ancak daha az maliyetli olacaktır)

El blenderı

Ağır olan her şey (kitap, yoga blokları, saksılar neye sahipseniz)

Düz bir yüzey

Ayırma için saklama kapları

Koyu yeşil şişeler

Huni

Uzun bir malzeme listesi gibi görünse de, bunların çoğu tekrar tekrar kullanabileceğiniz, bir defaya mahsus bir satın alma olacaktır.

3. Adım: Zeytinleri hazırlayın.

Kendiniz yetiştirdiyseniz, zeytinlerinizi dikkatlice hasat edin. Sert meyve gibi görünseler de, zeytinler bile kabaca hasat edilirse çürük olabilir.

Yavaşça büyük bir soğuk su havzasına koyun ve bolca sallayın, iyice temizlenmelerini sağlamak için dikkatlice yıkayın.

Onları soğuk suyla durulayın ve bir süzgece alın. 

4. Adım: Kırma ve öğütme

İşte şimdi eğlenceli ama dağınık kısma geldik: ezme ve öğütme. Tüm zeytinlerinizi değirmen taşı, öğütücü ya da tokmak, elinizde ne varsa onu kullanarak çekirdekleriyle birlikte ezin ve öğütün. Zeytinleri iyice kırıp ezdiğinizden emin olduktan sonra blender’dan da yardım alabilirsiniz.

Temizlemeyi kolaylaştırmak için çalışma yüzeyinize plastik yayın.

Ailenizi dahil etmek için harika bir proje, çekiçlerinizle en çok zeytini kimin parçalayacağını görmek için çocuklarla sıraya girebilirsiniz. 

Şimdiye kadar bir karıştırıcıya koyabileceğiniz ve daha ince bir macun oluşturabileceğiniz kalın bir macun elde etmiş olmalısınız.

Macun yüzeyinde yağ gördüğünüzde, baskıya hazırdır.

5. Adım: Baskıya başlayın

Bir kabın üzerine önce süzgeç koyup, süzgecin üzerine ince bir beze sardığınız zeytin pürenizi yerleştirin. Ardından pürenin üzerine temiz, büyük bir taş koyarak baskı sağlayın ve bu şekilde bekletin.

6. Adım: Ayırma 

Saklama kaplarındaki bu sıvının iki saat beklemesine izin verin. Artık kaptan ayrılan yağı bir huni yardımıyla yeşil yağ şişelerinize yavaşça boşaltabilirsiniz.

Ev yapımı zeytinyağınızı koyun renkli şişelere koyun ve serin, kuru bir yerde saklayın.

7. Adım: Depolama

Zeytinyağınız ilave koruyucu içermediğinden, kullanılmazsa yaklaşık iki yıl dayanır ve sonunda kötüleşir.

Bu nedenle, tüm pişirme ihtiyaçlarınız için ev yapımı sızma zeytinyağınızı kullanın - sağlıklı, yararlı ve en iyisi - ev yapımı.

Yaptığınız günü etiketleyin ve seçtiğiniz saklama alanına yerleştirmeden önce tarihi ekleyin.

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Gülfem Demircioğlu
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar