Fırında Kalkan

RSS
Fırında Kalkan

Fırında kalkan

4 kişilik

Hazırlama Süresi: 20 dakika

Pişirme Süresi: 25 dakika

Yapılışı

Fırın tepsisine sığacak 1 adet kalkan

1 su bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

2 adet limon

Biberiye 

Taze kekik

Birkaç defne yaprağı  

Tuz, biber

GİRİŞ / HİKAYE

Sizin kalkanınız da ünlü olsun!

Her zaman mahalle esnafı ile iyi geçinmenin öneminin altını çiziyorum. Ama bulunduğunuz bölgede herhangi bir bakkal, kasap ya da manav yoksa, elinizi kolunuz bağlı değil elbette. Ben de bir takım alışverişlerimi doğal olarak süpermarketlerden yapıyorum ve genellikle ilgili reyonlardaki çalışanlarla aramı iyi tutuyorum. Yaşadığım yer itibariyle yakınımda bir balık pazarı yok ama süpermarketin balık reyonundakilerle aram gayet iyi. Balık temizlemek ya da fileto çıkarmak hem zor hem de zaman alıcı olduğundan, işi bilen bu abilerin hemencecik yapmaları çok daha pratik. Ama öncesinde gelen iyi balıktan sizi haberdar etmeleri ve sizin için ayırmaları önemli. Babam o açıdan şanslı. Oturduğu yerde balık pazarı var. Her hafta balıkçısı önce onu arar, söyler neler geleceğini…

Genelde kalkanın kızarmasını severiz ama bence ızgarasının tadı bambaşkadır. Bir de kimi yerlerde ünlü kalkanları duymuşsunuzdur. Kömürde yapanlar, tandırda yapanlar… İşte o ünlü kalkanlardan birini evde yapmamanız için hiçbir sebep olmadığının ispatıdır bu tarif...

Satın alma tüyosu

Balıkçınızdan kalkanı parçalamadan temizlemesini isteyin. 2 kg’luk bir kalkan yeterli olacaktır, ne de olsa evdeki fırınların kapasitesini aşacak bir kalkan işimizi görmeyecektir.

Yapılışı

Kalkanı iyice yıkayıp kuruladıktan sonra üzerine bir bıçak yardımı ile çapraz çizgiler atın. Bir tarafı alüminyum folyo, bir tarafı pişirme kağıdı olan kağıtlardan alın ve tepsinin kısa kenarının iki katı kadar kesin. Alüminyum tarafı tepsiye temas edecek şekilde kağıdı tepsinin üzerine açın. Bir yarısı boşta kalmış olmalı, çünkü daha sonra kalkanı kapamak için kullanacağız.

Fırını 210 dereceye getirin. Kağıdın üzerinde zeytinyağı dolaştırın. Üzerine kalkanı yerleştirin. Tuzunu biberini koyun. Kalkanın üzerini oda sıcaklığındaki tereyağı ile fırçalayın, açtığınız deliklerin içerlerine taze kekik yapraklarını koyun. Limonu dilimleyin ve kalkanın üzerine düzgünce dizin. Son olarak biberiyeleri ve defne yapraklarını da dizip üzerini kapatın. Kalkanı fırına verin. 20-25 dakika sonra kontrol edin. İstediğiniz sululukta ise sunuma hazır demektir. Kalkanı fırından çıktığı gibi sofraya getirin ve isteyen istediği kadar kendine servis yapsın. İşte bu da sizin ünlü kalkanınız olsun.

Lezzet önerisi

Kalkanı biraz daha pişsin isterseniz, üst kısmı açık olacak şekilde istediğiniz kıvamı elde edene kadar pişirebilirsiniz.

 

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Gülfem Demircioğlu
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar