Şef Ceyda Artun Tarifi ile Bitki Temelli Tarte Tatin

RSS
Şef Ceyda Artun Tarifi ile Bitki Temelli Tarte Tatin

 

Efsaneye göre Tatin kız kardeşlerin kazara keşfettikleri bu tatlı kısa zamanda otellerinin ve Fransız mutfağının bir klasiği haline gelmiş.

Hata payı çok olmayan bu tarif hızlı, az vaktinizi alacak, pratik bir tatlı arıyorsanız tam size göre!  Fırın ile de uyumlu Hecha demir döküm tavanız ile ortaya çıkaracağınız bu nefis bitki temelli tatlı için alacağınız övgülere hazır olun.

 

Malzemeler:

  • 6 iri elma
  • Milföy hamuru veya tart hamuru (hazır veya kendi yaptığınız)
  • 3-4 tarçın
  • 3 yıldız anason
  • 5-6 karanfil
  • Tuz
  • 50 gr Bitkisel tereyağı veya tereyağı
  • 100 gr şeker
  • 1 yemek kaşığı vanilya aroması

 

Yapılışı:

  1. Elmalarınızı soyun dörde veya sekize bölün. Kararmaması için limonlu suya atın.
  2. Hecha döküm tavanıza 100 gr toz şeker koyun ve eriyip karamelize olmaya başlayınca altını kapatıp yağınızı ekleyin. Homojen bir karamel olana kadar karıştırın.
  3. Elmalarınızı tavanıza dizin. 6 elma fazla gelecek gibi olacak ama sıkışık, gerekirse üst üste dizin. (Ben 8’e böldüm ama bir daha yaptığımda elmaları 4 ‘e bölerek yapacağım. Elmalar pişince küçülüyor çünkü.)
  4. Baharatlarınızı üzerine serpin, vanilya da ekleyin. 180 derece sıcak fırında elmalar karamelize olana kadar pişirin, ben arada çıkarıp elmalarımı çevirdim. (Bu işlemi ocakta da yapabilirsiniz ama döküm tava ısıyı fırında daha eşit yaydığı için ben fırında tercih ettim).
  5. Elmalarınız pişerken milföy hamurunuzu tavanızın boyunda birleştirince açın, elmalar hazır olana kadar buzlukta bekletin. Elmaları fırından çıkarın, üzerini hamurunuzla kapatın, aralara delikler açın. 180 derece fırında kızarana kadar 30 dakika kadar pişirmeye devam edin.
  6. Fırından çıkınca 5 dakika dinlendirin. Üzerine bir tabak kapatın, nefesinizi tutun ve ters çevirin… Sıcak sıcak servis edin, üzerine dondurma da koyabilirsiniz.

 

TARİFİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN!

 

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar