Bademli Tavuklu Perde Pilavı

RSS
Bademli Tavuklu Perde Pilavı
Bu tarifte 28 cm sığ tencere kullanılmıştır.
Buradan ulaşabilirsiniz:
4 kişilik

Hazırlama Süresi: 40 dakika 

Pişirme Süresi: 45 dakika

Hamur için:

Alabildiğine un

4 yemek kaşığı tereyağı

2-3 adet yumurta

1 tutam tuz

Pilav için:

2 su bardağı basmati pirinci

4 su bardağı tavuk suyu

1 avuç badem

1/2 kilo parçalar halinde tavuk eti

1 çay kaşığı köri

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı kurutulmuş yabanmersini

Tuz 

GİRİŞ / HİKAYE
Farklı dokunuşlara açık bir lezzet

Türk mutfağının en güzel yemeklerinden birisi şüphesiz perde pilavıdır. Bildiğimiz klasik perde pilavında kullanılan malzemeleri değiştirmek suretiyle çok daha etkili tarifler ortaya çıkarmak mümkün, çünkü bu yemek hemen her dokunuşa gelebiliyor. Örneğin ben liğme tavuk olarak bu kitapta tarifini verdiğim tavukları kullanmayı uygun buluyorum, içindeki soğan çok farklı bir tat veriyor (Bknz: Tereyağında liğme tavuk). Birçok tarifte görebileceğiniz kuş üzümü yerine kurutulmuş yabanmersini tercih ettim. Yine keskin bir dokunuş olmakla beraber çok az köri kattım. Pirinç olarak ise basmati tercih ettim. Bakalım beğenecek misiniz? 

YAPILIŞI

Önce hamur, sonra pilav!

Hamur için verdiğim malzemeleri karıştırıp hamuru hazırlayın. Yukarıdaki ölçüler oranında alabildiğine un kullanın. Son derece basit, hemen kıvama gelen bir hamur. Kuru bir beze sarıp yarım saat kadar dinlendirin. Bu arada bademler soyulmamışsa sıcak suda 10 dakika kadar bekletip kabuklarını soyun.

Pirinci dikkatli ve itinalı bir şekilde yıkayın. Basmati pirincinin 1 ölçüye 2 ölçü su istediğini hatırlatayım. Sığ bir döküm tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını ısıtın. 2 yemek kaşığı kurutulmuş yabanmersini ilave edin. 2-3 dakika kavurduktan sonra pirinci ekleyin.
1 yemek kaşığı tuz katıp yine dikkatlice 2-3 dakika kadar kavurun. Dikkatlice diyorum çünkü basmati taneleri narindir. Tavuk suyunu verip kaynama noktasına getirdikten sonra kapağını kapatıp altını kısın. Bu şekilde suyunu çekinceye kadar 10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Sonra köri ve liğme tavukları ilave edin. Karıştın ve dinlenmeye bırakın.

Bir kalıbın içini tereyağı ile sıvayın. Kelepçeli kalıp kullanmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hamuru 2 mm. kalınlığında açın. Bademleri yağladığınız kalıbın iç kısmına ve tabanına yapıştırın.

Fırını 180 dereceye getirin.

Açtığınız hamuru kalıbın içine yerleştirin. Yanları etek gibi dışarı taşsın. İçine pilavı doldurun ve etek gibi taşan hamuru üzerine kapatın. Sorun yaşarsanız fazla parçaları kesin ve tekrar yoğurup açın; pilavın üzerini bununla örtün. 20-25 dakika, kabuk renk alıncaya kadar fırında pişirin. Kalıptan çıkardığınız pilavı pasta gibi dilimleyip servis yapın. Mmm, nefis!

Lezzet önerisi

3 yemek kaşığı yoğurdu 2 yemek kaşığı tavuk suyu ile açın ve içine ince kıyılmış dereotu ilave edin. Servisten önce bu sosu dilimlerin üzerine gezdirin. Çok seveceksiniz!

Şef Yağız İzgül

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Cengiz HAN
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar