Ballı Haşhaşlı Tavuk
6 kişilik
Hazırlama Süresi: 30 dakika
Pişirme Süresi: 45 dakika
Malzemeler
6 adet tam tavuk but
4 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı istiridye sos
2 yemek kaşığı soya sos
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı susam yağı
1/2 misket limonu
1 kutu mavi haşhaş
GİRİŞ / HİKAYE
Baharat kullanımında cesur olun!
İddialı olmakla beraber, kim yediyse yüzünde çiçekler açan bir yemek. Bir baharat ülkesi olmamıza rağmen, kullanırken 1-2 baharatın dışına çıkmaya toplumca cesaret edemiyoruz. Halbuki en basit yemekleri en güzel hale getiren şeydir, baharatlar. Normalde bu tarifte Uzakdoğu esintileri olduğundan haşhaş gibi sert bir baharat yerine susam da kullanabilirdim. Yani arzu ederseniz susamlı ya da hiç baharat kullanmadan yapabilirsiniz. Ama inanın bana, bu şekilde inanılmaz lezzetli oluyor.
YAPILIŞI
Bir sos tavasında bal, istiridye sosu, soya sosu, zeytin ve susam yağlarını kısık ateşte
5-10 dakika kadar karıştırıp bir marinad elde edin. Misket limonunun suyunu da çıkan marinada ilave edin ve bu şekilde soğutun. Mümkünse geniş bir kaba aktarın.
Tavuk butlarını dilerseniz derileriyle, dilerseniz derilerini yüzerek bu marinada yatırın ve
1 gün kadar dolapta bekletin.
Fırını 200 dereceye getirin. Bir fırın tepsisini sıvı yağ ile sıvayın. Tavukları tepsiye yayın ve üzerlerinde haşhaş gezdirin. Bu şekilde nar gibi kızarıncaya kadar 20-25 dakika fırında pişirin.
Lezzet önerisi
½ ananası dilimler halinde kesin. Önceden yağladığınız ve ısıttığınız bir ızgara tavasında orta ateşte her iki yüzünü 3’er dakika pişirin. Izgaradan almaya yakın ananasların üzerine pul biber dökün. Ballı haşhaşlı tavukların yanında servis yapın.
- basak ilhan
Yorumlar 0