Acılı Tavuk Yahni

RSS
Acılı Tavuk Yahni

Bu tarifte 28 cm döküm tencere kullanılmıştır.

Buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.hecha.com.tr/collections/hecha-buyuk-boy-tencereler

6 kişilik

Hazırlama Süresi: 30 dakika 

Pişirme Süresi: 2 saat

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 baş sarmısak

2 adet soğan

2 adet chili biber

½ su bardağı kırmızı şarap sirkesi

1/2 lt. tavuk suyu

2 su bardağı su

4 adet büyük domates veya 3 yemek kaşığı domates salçası

6 adet tam but tavuk

Üzerine serpmek için maydanoz ve kişniş

GİRİŞ / HİKAYE

Nerede o eski tavuklar?

Şimdiki tavuklar eskileri gibi olmuyor nedense. Galiba günümüzde tavukların boyutlarını ve lezzetlerini daha çok ticari kaygılar belirliyor. Benim çocukluğumda benim kadar tavuklar vardı neredeyse (çocukluğumda dedim, çocuk olduğumu düşününce benim kadar tavuğun olması da normal:). Zaman içinde hem küçüldüler hem de lezzetlerini yitirdiler. Neredeyse beyaz et yemez olduk. Halbuki annemin yaptığı tavuğun kokusu bütün evi mis gibi sarardı ben çocukken… Şimdilerde de güzel tavuklar bulmak mümkün oluyor ama şehir hayatında biraz zor. En güzeli yine köy tavuğu... Tabii yolumuz köye düşecek de, tavuğu yiyecek vakti bulacağız da… Şimdi iyisi mi biz, elimizdeki malzemelerle en güzel lezzeti elde etmeye koyulalım.

Önce mis gibi bir tavuk suyu hazırlayalım...

Yahniyi pişirmek için önce tavuk suyu hazırlamamız gerekecek. Uzun uzun anlatmaya gerek yok, yapması et suyu kadar meşakkatli değil. Geceden tavuğu kısık ateşte döküm tencereye bırakın; sabaha hem tavuğu hem de suyunu elde etmiş olursunuz. Bu arada tavuk suyu ile ilgili değişik bir bilgi de vermek istiyorum. Her ne kadar doktorlar ve uzmanlar tam olarak açıklayamasalar da, soğuk algınlığı ve gribal hastalıklarda iyileşme sürecine iyi gelen birkaç şeyden biri tavuk suyu. Bu şifalı ve kolay yapılabilen suyu mümkün olduğu kadar taze yapmak makbul çünkü et suyu gibi zahmeti yok. Zaten et suyu kadar uzun da dayanmayacaktır buzlukta.

YAPILIŞI

Geniş ve derin bir döküm tencerede zeytinyağını kızdırın. Küp kestiğiniz soğanları ve diş diş ayırıp doğradığınız sarmısakları ekleyin. 10 dakika kadar kavurduktan sonra chili biberlerini doğrayıp ekleyin.

Kırmızı şarap sirkesini ilave edin ve uçurun. Tavuk suyunu, suyu, doğradığınız domatesleri ekleyin. Yakışacağını düşündüğünüz baharat varsa serpin. Karışımı homojen bir hal alana kadar karıştırın. Butları su seviyesinin altına doğru bastırın. Tencerenin kapağını açın ve 15 dakika daha pişirin. Şimdi tavukların yumuşamış ve sosu çemiş olduklarını göreceksiniz. Tavuk butların üzerine maydanoz ve kişniş de serpebilirsiniz.

Bu yöntemle tavuk çok lezzetli ve bir o kadar da yumuşacık olacak.

Lezzet önerisi

Acılı tavuk yahninin yanında lezzetli bir tagliatelle çok şık görünecektir.

Püf noktası

Eğer bu tarifi bütün bir tavukla yapacaksanız, 20 dakika sonra çevirecek şekilde tencerenin kapağını kapayın ve kısık ateşte 45 dakika pişirin.

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Cengiz HAN
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar