Pratik Mercimek Köftesi Tarifi ve Yapılışı
Özellikle hafta sonları tüm aile evdeyken ya da misafirleriniz gelecekse “Çayın yanına atıştırmalık ne yapsam?” sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan biri mercimek köftesidir!
Tam ölçülü, elinizin lezzeti ile tam kıvamında nefis bir mercimek köftesini elbette en verimli pişirme yöntemlerinden olan Hecha’larınız ile yapabilirsiniz. Mutfakta pratikliği sağlayan; her sofrada lezzeti ve sağlığı buluşturan Hecha, her öğünde ve tarifte yanınızda.
Misafirlerinizin sorularına hazır olun!
Kolay Mercimek Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
Mercimek köftesinin malzemeleri fazla gibi görünse de aslında çoğu lezzetini veren baharatlardan oluşuyor. Şimdiye kadar yaptığınız mercimek köftelerinden bambaşka bir lezzete sahip olacak bu tarifte lezzeti arttırmak için harika malzeme önerilerimiz var!
- 200 gram kırmızı mercimek
- 200 gram köftelik bulgur
- 5 su bardağı su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 büyük boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Zahter
- Kimyon
- Kuru nane
- 1 demet maydanoz
- 4 dal taze soğan
- 4 yaprak taze fesleğen
- Nar ekşisi
Ev Yapımı Mercimek Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Size verdiğimiz tam ölçülü malzemeler ile kolay ve lezzetli mercimek köftesi tarifimizi mutlaka denemelisiniz! Hecha’larınızla hem sağlıklı hem lezzetli pişirmenin keyfini her tarifte yeniden keşfedeceğinize garanti veriyoruz.
- Mercimeği Hecha tencerenize koyup üzerine su ekleyin. Ocağa alıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Mercimekler yumuşayıp suyunu çekmeye yakın bulguru da ilave edin. Tencerenizin ağzını kapatıp ocaktan alın ve bulguru şişmesi için dinlendirin.
- Bir taraftan Hecha tavanıza zeytinyağı koyup küp şeklinde doğradığınız kuru soğanı kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşmeye yakın salçaları ve baharatları da ilave edin. 1-2 dakika daha kavurup altını kapatın.
- Şişen mercimek ve bulguru geniş bir tepsiye dökün. Tavadaki soğan ve salça karışımını da üzerine ekleyin.
- Son olarak nar ekşisi ve ince doğranmış yeşillikleri de ekleyip köfte yoğurur gibi harmanlayın.
- Mercimek köfteniz hazır! Elinizle sıkıp şekil vererek servis tabağına alıp bol yeşillik ve turşu ile servis edebilirsiniz.
Tam Ölçülü Mercimek Köftesi Tarifi Püf Noktaları
Hem pratik hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli olan mercimek köftesi tarifimiz için lezzetine lezzet katacak püf noktalarımız var!
- Mercimekleri haşlamadan önce güzelce yıkamak önemlidir. Geniş bir kaba alıp üzerine su ekledikten sonra bir çırpıcı yardımı ile karıştırarak mercimekleri tozdan arındırın. Berrak bir su elde edene kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
- Mercimeklerin tam olarak suyunu çekmesi yerine hafif sulu kalması daha iyi kıvam almasını sağlayacaktır.
- Bulguru ekledikten sonra dinlendirirken tencerenizin kapağını mutlaka kapalı tutun.
- Yeşilliklerin sönmemesi için karışımınız soğuduktan sonra ekleyin.
- Baharatlar mercimek köftesinin lezzetini veren en önemli malzemelerdir. Baharatlarınızın aromasının daha fazla ortaya çıkmasını istiyorsanız kullanmadan önce elinizle iyice ezin.
Mercimek Köftesi Çeşitleri
Mercimek köftesi denince akla ilk gelen, kırmızı mercimekten yapılan tarifi tam ölçüsünde ve kıvamında nasıl yapacağınızı sizlerle paylaştık.
Ancak mercimek köftesinden vazgeçemiyor ve farklı malzemelerle yeni lezzetler denemek istiyorsanız elbette birçok çeşidi mevcut! Dilerseniz içine kıyma ekleyebilir veya yeşil mercimekten yapmayı deneyebilirsiniz. Sunum aşamasında farklı şekiller vererek de mercimek köftesi tariflerinizi çeşitlendirebilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun!
- Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0