Hecha’dan Mevsiminde Tarifler
Artık her mevsim hemen hemen her sebze ve meyveye ulaşabiliyor olsak da bu sebze ve meyveleri mevsimi geldiğinde tüketmenin tadı başka... Hecha ile baharın en taze lezzetlerini en sağlıklı halleri ile sofralarınıza taşıyın!
Bu hafta, sıcak havaların gelmesi ile birlikte tezgâhlarda yerini alan en taze meyve ve sebzelerin en lezzetli halleriyle tanışacağız.
Krema Soslu Taze Bakla Tarifi
İlkbahar denince akla ilk gelen sebzelerden biri olan baklayı farklı bir tarifle denemeye ne dersiniz?
Zeytinyağlı bakla yemeğinin tadına elbette doyum olmaz ama bizce bu tarif ona rakip olacak kadar hoşunuza gidecek… Hecha demir döküm tavanızda soteledikten sonra üzerine nefis bir sos hazırlayacağınız baklaların bu yeni haliyle mutlaka tanışmalısınız!
Malzemeler:
- Yarım kg taze yeşil bakla
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı kapari
Krema sos için
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı krema
- 240 ml süt
Yapılışı:
- Krema sosu için krema, süt ve tereyağını Hecha sos tenceresinde orta ateşte pişirmeye başlayın. İçine yavaş yavaş unu ekleyin ve devamlı karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Yoğunlaşınca ocaktan alabilirsiniz.
- Baklaları güzelce yıkadıktan sonra tanelerini ayıklayarak bir kaba alın.
- Bakla tanelerini bol tuz eklediğiniz kaynayan suda 3-4 dakika boyunca haşlayın. Onlar haşlanırken buz dolu geniş bir soğuk su kabı hazırlayın.
- Haşlanan baklalarınızı bu soğuk suyun içine alarak şoklayın. Bu işlem baklaların canlı ve yeşil renklerini koruyacaktır.
- Soğanı piyazlık doğradıktan sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile Hecha demir döküm tavanızda soteleyin.
- Soğanların rengi değişmeye başlayınca baklaları süzüp tavaya ilave edin. 1-2 dakika daha soteleyip tuz ve karabiberini ekleyin.
- Çukur bir servis tabağına aldığınız baklaların üzerine kapari serpin. Başta hazırladığınız krema sosunu üzerine gezdirin. Dilerseniz üzerini nane ve kekikle veya muskat rendesi ile de süsleyebilirsiniz.
Döküm Tencerede Bezelyeli Pilav
Mevsimin yeşil sebzelerinden olmazsa olmaz, elbette bezelye!
Ana yemeklerinizin yanına harika bir eşlikçi olacak Hecha döküm tencerede bezelyeli pilav, hem çok lezzetli hem de pratik…
Malzemeler:
- 2 su bardağı yasemin pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı bezelye
- 1 adet haşlanmış tavuk göğsü
- 1,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
- Yarım tatlı kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- Dereotu
Yapılışı:
- Pirinçlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip içinde bekletin.
- Diğer yandan bezelyeleri tereyağında soteleyip üzerine dereotu ekleyin.
- Hecha tencerenizde kalan tereyağı ve zeytinyağını erittikten sonra suyunu süzdüğünüz pirinçleri ekleyin. Kısık ateşte pişen pilava sıcak tavuk suyunu da ilave edin.
- Daha sonra iri parçalar halinde ditilmiş tavuk etlerini ve bezelyeleri üzerine ilave edin.
- Pilavı kısık ateşte 12-14 dakika kadar hiç karıştırmadan pişirdikten sonra ocaktan alın. Dinlendirdikten sonra oda sıcaklığında servis edebilirsiniz.
Yeşil Erik Reçeli
Genellikle mürdüm eriği ile yapmaya alışık olduğumuz erik reçelini bir de yeşil erik ile denemeye ne dersiniz?
Olmaz demeyin ve kızarmış ekmeklerinizi hazırlayın! Çünkü bu reçel tarifi kahvaltı sofralarınızın yeni yıldızı olmaya aday.
Malzemeler:
- 800 gram yeşil erik
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- Yarım taze sıkılmış limon suyu
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 adet karanfil
Yapılışı:
- Çekirdeklerini ayıkladığınız yeşil erikleri derin Hecha demir döküm tencerenize alıp toz şeker ve su ilavesiyle karıştırın.
- Önce orta-yüksek ardından kısık ateşte sürekli karıştırmaya devam ederek 40-45 dakika kadar pişirin.
- İsteğe bağlı, durulanmış çubuk tarçın ve tane karanfilleri ekleyip 10-15 dakika kadar beklettikten sonra tencereden çıkartın.
- Pişirme süresinin sonunda koyulaşan reçele taze sıkılmış limon suyunu ilave edip 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
- Kapağı kapalı ve temiz bir cam kavanozda, ısı ve ışık geçirmeyen bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
- Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0