Döküm Tencerede Aşure Tarifi

RSS
Döküm Tencerede Aşure Tarifi

 

Bol malzemeli, süslemesi ayrı keyifli, bol bereketli aşurenizi bu sene Şef Sercan Çam tarifi ile Hecha döküm tencerenizde pişirmeye ne dersiniz?

Hecha, %100 demir döküm yapısı sayesinde ısıyı ürünün bütününe hızlı ve eşit bir şekilde dağıtır. Bu sayede aşurenizi en pratik ve lezzetli şekilde pişirebilirsiniz.

“Mutfağınızın bereketi hep dolup taşsın, hiç eksilmesin.”
Şimdiden afiyet olsun!

 

 Malzemeler: 

(Yaklaşık 20-25 kâselik)

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı süt
  • 150 gr kuru kayısı ya da gün kurusu
  • 150 gr kuru üzüm
  • 100 gr kuru incir
  • 7-8 yemek kaşığı karışık kuruyemiş
  • 1 adet portakalın kabuğu ve suyu
  • 2-2,5 su bardağı şeker
  • 9-10 adet karanfil
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çubuk tarçın
  • 1 tutam karabiber
  • 2 yemek kaşığı gül suyu
  • 3 yemek kaşığı bal
  • Sıcak su

 

Yapılışı:

  1. Bir gün önceden buğdayı, kuru fasulyeyi ve nohutu ıslatın.
  2. Kuru fasulye ve nohutu haşlayın. Arzu ederseniz konserve de kullanabilirsiniz. Pirinçleri suda 1 saat bekletin.
  3. Ufak bir sos tenceresinde pirinçleri az suyla haşlayın. Ben aşure piştikten sonra içinde unutmayayım, acılık vermesin diye tarçın çubuğunu ve karanfilleri 1/2 su bardağı su ile aynı çay yapar gibi demliyorum.
  4. Eğer kuru üzüm çok kuru ise soğuk suyun içinde 1 saat bekletin.
  5. Hecha döküm tencerenin içerisine iyice yıkayıp süzdüğünüz buğdayları su kaynayana kadar pişirin ve eğer aşurenizin beyaz olmasını isterseniz ilk sarı suyunu dökün. Tekrar üzerine temiz su ekleyip haşlayın.
  6. Buğdaylar pişip şiştikten sonra haşlanmış pirinç, nohut, bakla ve fasulyeyi dökün. Ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin. Su azaldıkça sıcak su ilave etmeyi ihmal etmeyin.
  7. Kuru kayısıları ve kuru inciri doğrayın. Kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru inciri tencereye ilave edin. 7-8 dakika pişirin. İçerisine bir portakalın kabuğunu rendeleyin. Sonra suyunu sıkın ve aşureye dökün.
  8. Tarçın çubuğunu ve karanfilleri demlediğiniz suyu dökün. Kalan malzemelerden tuzu, karabiberi, gül suyunu, sütü, balı ve şekeri döküp şeker erişene kadar bir taşım kaynatıp aşureyi ocaktan alın.
  9. Sıcak sıcak üzerini istediğiniz malzemeler ile süsleyip servis edin.

 

TARİFİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN!

 

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar