Glaze Tekniği Nedir?

RSS
Glaze Tekniği Nedir?

Türkçede parlatmak, cam gibi yapmak, gösterişli hale getirmek gibi anlamlara sahip olan “glaze” tekniğinin dünya mutfaklarında önemli bir yeri vardır. Etlerde, tatlılarda ve sebzelerde kullanılabilir.
Bu yöntem sayesinde yaptığınız yemeği hem görsel olarak daha gösterişli hale getirebilir hem de daha lezzetli sonuçlara ulaşabilirsiniz.  Bu tekniği uygulayacağınız ürüne göre kullanacağınız malzemeler yumurta beyazı, krema, tereyağı, şeker, süt ve çeşitli yağlar olabilir.

Etlerde glaze tekniğini uygulamak için,
öncelikle bal, toz şeker, pekmez veya jöle gibi bir şeker çeşidi kullanılması gerekir. Zencefil, limon otu, sarımsak gibi aroma açısından güçlü elementlerden faydalanılır. Soya sosu, sirke veya herhangi bir et suyu bazına eklenen chipotle, pul biber, harissa  gibi acı tatlarla zenginleştirme sağlanır.

Sebzeleri glaze etmek için ise, istenilen şekilde doğranan sebzeler tercihe göre su, et suyu veya portakal suyuna tuz, tereyağı ve şeker eklenip kaynatılır. Aroma katmak için zencefil ve limon kabuğu rendesi de eklenebilir. Parlayıp yumuşayana kadar pişen sebzeler dipteki karamelize dokuyla bütünleştirilerek işlem tamamlanır.

Glaze tekniğinin birçok farklı gıdada birçok uygulama yöntemi vardır. Sebzeler için izleyebileceğiniz birkaç adımı sizlerle paylaşıyoruz:

1) Sebze istediğiniz boyutta doğrayın. Aynı boyutta doğrarsanız eşit şekilde pişmesi kolaylaşacaktır. Arpacık soğanı gibi sebzeler kullanıyorsanız bütün olarak da bırakabilirsiniz.

2) Sebzelerinizi bir tencereye koyun ve sebzelerin yarısına kadar suyla doldurun. Daha lezzetli hale getirmek için su yerine et suyu, portakal suyu veya şarap kullanabilirsiniz.

3) Tereyağı,  şeker ve tuz ekleyin. Şeker ve tereyağı parlaklık katacaktır. Çeşitli otlar, zencefil veya narenciye kabuğu rendesi gibi aromatikler kullanarak lezzeti katlayabilirsiniz.

4) Kaynamaya başlayıp sebzeler yumuşayana ve parlak bir görüntüye sahip olana kadar sıvının çoğunun buharlaşmasını bekleyin. Burada işlemi bitirebilir veya sebzelerin doğal şekeriyle karamelize etmek için biraz daha pişirebilirsiniz.

5) Sebzeleri sunum tabağına aldıktan sonra üzerine doğranmış otlar ekleyerek veya bir narenciye sıkarak süsleyebilirsiniz. Bu teknik ile sıradan sebzeleriniz olağanüstü bir garnitüre dönüşecek.

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar