HAFTANIN KİTAP ÖNERİSİ: KEYİF VERİCİ MADDELERİN TARİHİ

RSS
HAFTANIN KİTAP ÖNERİSİ: KEYİF VERİCİ MADDELERİN TARİHİ
17. ve 18. yüzyıllarda serpilip gelişen burjuva toplumunun oluşumunda, sömürgelerden elde edilen kahve, çikolata, baharat, tütün gibi keyif verici maddeler çok açık bir işlev üstlenmiştir; burjuva ruhuna uygun bir beden yaratmak...
Deyim yerindeyse bu maddeler insan fizyolojisini burjuva ideolojisinin taleplerine göre dönüştüren kimyasal ve farmakolojik birer aygıt gibi çalışırlar. Her madde zamanla kendi avadanlığını ve ritüellerini yaratırken, damakta bıraktığı tat ve bedende uyandırdığı haz üzerinden bir kültür, sağlık ve adap rejiminin inşasına kaynaklık eder.
Keyif Verici Maddelerin Tarihi, insanlık tarihini sıradan günlük nesneler üzerinden okuyan günümüzün popüler tarih yazımının öncü yapıtlarından biri olarak şimdiden türün klasikleri arasında yerini almıştır.
Okurlarını tarihsel süreçte sürüklerken, entelektüel anlamda da geliştirebilecek bir eserdir.

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Gülfem Demircioğlu