Evde Ekmek Yapımı ve Tarifi

RSS
Evde Ekmek Yapımı ve Tarifi

 

Özellikle Pandemi hayatımıza girdikten sonra evde daha çok kendi yaptığımız ekmekleri tüketmeye başladık. Hem kendi evinizin konforunda hem içine dilediğiniz malzemeleri koyduğunuz ekmekler size eskisinden çok daha lezzetli ve sağlıklı gelecek.

Aslında kulağa zor gibi gelse de, evde ekmek yapımı oldukça kolay.  İhtiyacınız olan en önemli şey de tabii ki güzel bir Hecha demir döküm tencere! Peki, döküm tencerede en kolay ekmek nasıl yapılır? Size vereceğimiz tarif ile artık kendi fırınınızın ustası olacaksınız.

 

Döküm Tencerede Ekmek Yapımı ve Tarifi İçin Malzemeler

Size vereceğimiz tarif evde ekmek yapımının en kolay yollarından biri. Yoğurmadan, az malzeme ile lezzetli ve çıtır çıtır bir ekmek yapmak elbette mümkün!

  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 2 su bardağı beyaz un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı toz maya
  • 1 çeyrek su bardağı ılık su

 

Döküm Tencerede Ev Yapımı Ekmek Nasıl Yapılır?

Hem lezzetli hem sağlıklı hem de çok pratik olan bu tarifi evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Döküm tencerede ekmek yapmak sandığınızdan daha kolay! Mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

 

1. Bir kap içerisinde beyaz un, tam buğday unu, tuz ve mayayı kaşık yardımı ile karıştırın. Üzerlerine su ekleyip kaşıkla karıştırmaya devam edin.

 

2. Kabın üzerini streç filmle kapatıp 12 saat boyunca ılık bir ortamda hamurun mayalanmasını sağlayın

 

3. 12 saatin sonunda başka bir kaba pişirme kağıdı yerleştirip mayalanan hamuru ilave edin. Üzeri açık bir şekilde 1 saat daha mayalandırın. Daha sonra fırınınızı 250 derecede ısıtın. İçine Hecha demir döküm tencerenizi yerleştirerek onun da ısınmasını sağlayın. 

 

4. Tencerenizi fırından dikkatli bir şekilde çıkarıp pişirme kağıdı ile birlikte hamuru içine yerleştirin. Tencerenizin kapağını kapatıp 35 dakika kadar pişirin. Şimdiden sıcacık ekmeğin kokusu buraya geldi bile! Afiyet olsun.

 

Evde Kolay Ekmek Yapmanın Püf Noktaları

Her gün fırına gitmeden, ekmek makinesi kullanmadan, evde lezzetli ekmek yapmak mümkün! Elbette her yemekte olduğu gibi ekmek yapmanın da belirli püf noktaları var. Bu püf noktalara dikkat ettiğiniz zaman kendi ekmeğinizin lezzetinden vazgeçemeyeceksiniz. 

  • Evde ekmek yapmanın en pratik yolu demir döküm tencere kullanmaktır. Çünkü Hecha, hızlıca yüksek sıcaklıklara çıkarak ısıyı uzun süre tutar. Aynı zamanda ısıyı ürünün bütününe eşit olarak dağıtır.

  • Güzel bir ekmek yapmanın yolu güzel bir undan geçer. Yapacağınız tarifte taze ve hava almamış un kullanmaya dikkat edin.

  • Ekmek yapımında kullandığınız suyunun sehir duyu değil içme suyu olmasına özen gösterin.

  • Pişirme işleminden hemen önce hamurun üzerine bir miktar su serpin. Böylece daha parlak ve renkli bir görünüm elde edeceksiniz.

  • Ekmeğinize süt, sıvıyağ, bal gibi malzemeler eklemek istiyorsanız aynı oranda su miktarını düşürmeye de dikkat edin.

  • Ekmeğiniz piştikten sonra hamurlaşmasına engel olmak için fırından çıkardıktan sonra bir süre dinlendirip soğumaya bırakın.

 

Ülkelere Göre Ekmek Çeşitleri

Artık evde kendi ekmeğinizi kolayca yapmaya başladığınıza göre tariflerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Birçok ülkede birbirinden farklı ve güzel ekmek çeşitleri mevcut!  

Pão de Queijo (Peynirli Ekmek)

Brezilya’da kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu yuvarlak ve peynirli ekmekler 18. yüzyıldan beri tüketiliyor.

 

Pretzel

Görünümü ile krakerleri andıran bu ekmek Almanya’da oldukça sık tüketilir. Sadece kahvaltı öğününde değil öğle ve akşam yemeklerinde de oldukça tercih edilir.

 

Naan (Lavaş Ekmeği)

Hindistan’da özel taş fırınlarda pişirilen bu ekmek henüz sıcakken üzerine tereyağı sürülerek tüketilir. Hatta bu ekmeğin yanında baharatlı patates püresi de oldukça tercih edilir.

 

Pan de Muertos

Meksika’nın geleneksel ekmeklerinden Pan de Muertos, tatlı bir aromaya sahiptir. Ölüleri anmak amacıyla her yıl Kasım ayında kutlanan “Day of the Dead” gününde özellikle bu ekmekten pişirilir.

 

 

 

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar