A'dan Z'ye Demir Döküm Kullanımı

RSS
A'dan Z'ye Demir Döküm Kullanımı

Hecha'nın sağlığınıza faydası ile başlayalım...

Hecha ürünleri %100 dökme demirden imal edilir ve emaye ile kaplanır. En eski kaplama malzemelerinden biri olan emaye, bildiğimiz camdan başka bir şey değildir. Sentetik kimyasallar ile ilişkisi yoktur. Kanserojen değildir. İnsan sağlığı ve hijyeni açısından en iyi malzemedir. Çizilmeye ve yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır.

Demir döküm üretim süreci nasıl olur?

Tüm tencere ve tavalarımız %80 el yapımı olan bir süreçten geçerek sizlere sunulmaktadır. Demir dökümün el işçiliği ile üretilmesinden dolayı diğer ürünler gibi pürüzsüz bir görünüm elde edilemeyebilir. El yapımından kaynaklanan bu süreç, aslında Hecha demir döküme sağlık ve lezzeti getiren bir süreçtir. Hecha ürünlerinin kalitesi ve ömür boyu garanti güvencesi de el yapımı sürecine bağlı olarak garanti altına alınmıştır.

Hecha demir döküm ürünler nasıl temizlenmedir?

Öncelikle yanlış bilinen bir konuya aydınlık getirelim. Emaye kaplı olmayan ham demir döküm ürünler ile emaye Kaplı Hecha’larınızın temizlik ve bakım süreçleri tamamen farklıdır. Ham demir döküm ürünler ince bir tabaka yağ ile kaplanıp fırınlanır ve bu işleme Seasoning / Polimerizasyon denir. Bu ham demir döküme kısmen yapışmazlık kazandırmak ve gıda ile kontağa uygun hale getirmek için yapılır. Bu işlem uygulanmış ham demir döküm ürünler yıkanmaz, tuz veya karbonat ile ovularak, kağıt havlu ile silinerek kullanılır. Her yıkadığınızda bu zahmetli Seasoning işlemini tekrar yapmanız gerekir. Sık kullanmadığınız ve iyi korumadığınız bu ürünlerde paslanma meydana gelebilir. Bir diğer önemli husus, ham demir döküm ürünler domates, sirke vb asiditesi yüksek gıdalar ile kullanıma uygun değildir. Hem pişirme hem saklama için tercih edilmemelidir.

 

800 derecede 3 kat emaye ile kaplanan Hecha demir döküm ürünlerinde bu işlemin yapılmasına gerek yoktur. Kutudan çıkardığınızda da her kullanım sonrası ılık suda bulaşık deterjanı ve bulaşık süngeri ile temizleyebilirsiniz.  Hecha'lar bulaşık makinesine de girmeye uygundur. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, makine programının bitiminde beklemeden çıkartıp, kurulayarak saklanmasıdır. Bulaşık makinesinin nemli ortamında uzun süre bekletilmemelidir. Hecha Demir Döküm ürünlerinde her türlü gıda pişirilebilir ve saklanabilir.

 

Tüm demir döküm ürünler için ; termal şok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sıcak tava ve tencerenizi soğuk su ile yıkamayın, durulamayın veya soğuk bir yüzeye koymayın. Ya da buzdolabından çıkardığınız soğuk tencerenizi kızmış ocağa koymayın. Bu ani ısı farkları, ürününüzün yüzeyinde daha sonra büyüyen ve hatta ürününüzü kullanılmaz hale getiren mikro çatlaklara sebep olabilir.

 

Demir döküm ürünler dayanıklıdır ve doğru kullanımla uzun yıllar size en güzel lezzetleri sunmaya devam ederler. Ama unutulmaması gerekir ki dayanıklı demir döküm ürünler bükülmeden önce kırılacaktır. Düşürmemeye ve sert yüzeylere çarpmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Türkiye’de sadece Hecha Demir Döküm ürünler %100 Ömür Boyu Garanti kapsamında satılmaktadır.

Hecha Demir Döküm ürünlerinin yapışmaz özelliği var mıdır ?

Demir döküm ürünler yapışmazlık garantisi ile gelmezler. Yapışmamasını basit bir kaç teknik ile siz sağlarsınız. Hecha Tencere ya da tavanızın kullanmadan evvel iyice ısı almasını sağlayarak, yemeklerinizin yapışmamasını sağlayabilirsiniz. Özellikle tavalarda et pişirirken, sadece ortasının değil kenarlarının da ısındığından emin olmak, eti tavaya koyduktan sonra en az bir buçuk iki dakika etin kendini toplamasını beklemek yeterli olacaktır. Tavayı yağlamak yerine etinizi yağlamak da hem daha az yağ kullanımını hem de yağın yanmamasını sağlamak için önemlidir. Yüksek ateş yerine daima kısık orta ateş kullanmanızı da tavsiye ediyoruz. Bir diğer nokta da tavanız iyice ısındıktan sonra altını kapatsanız da bir süre daha ısıyı aynı şekilde vermeye devam edeceğinden pişme süresini buna göre ayarlamanız da etin ya da yumurtanın pişme kıvamını ayarlamanız açısından önemlidir.

 

Peki yapışma gerçekleşen tavayı nasıl temizleriz?

Hecha Demir Döküm tencere ve tavalarınızı biraz soğumaya bıraktıktan sonra bulaşık deterjanı ve fırça ya da sünger ile temizleyebilirsiniz. Donmuş yağlar için sıcak su yardımcı olur. Yeni kullanmaya başladığınız emaye kaplı ürününüzde ilk kullanımlarda emayenin yapısı nedeni ile bir miktar yağ emme gerçekleşebilir. Bir kaç kullanım sonrası temizlemede düzelecektir.  Daha inatçı gıda kalıntıları için, yağ sökücü kullanabileceğiniz gibi, daha doğal malzemelerle çözüm ararsanız; sirke veya karbonat kullanabilirsiniz. 1 ölçü Sirke ile 2 ölçü su karıştırarak kaynatmak kirleri yumuşatır, kireçten oluşan beyaz lekeleri giderir. Aynı şekilde emaye kaplı demir döküm ürününüz içinde su kaynatıp bir kaç kaşık karbonat ekleyerek kirlerin tamamını giderebildiğinizi göreceksiniz. Durulama işlemi sonrası mutlaka kurulayarak saklamalısınız. Ayda bir kere ya da ihtiyaç duyduğunuzda ürünlerinizin sadece ağız kısmına yağ sürerek ürünlerinizin ömrünü uzatabilirsiniz.

 

Demir döküm ürünler neden ağırdır?

Hecha demir döküm ürünlerinde pişen yemeklerin her noktasına ısı eşit derecede dağıtılacaktır. Kalın tabanlı ve ısıyı absorbe edebilme özelliği demir dökümün kalitesini belli eden başlıca özelliklerdendir. Bu nedenle iyi bir demir döküm ağır olmalıdır. Hecha döküm tavada et pişirdiğinizde, farkı anlayacaksınız.

Hecha demir döküm ürünler hangi ocaklarla uyumludur?

Hecha ürünleri indüksiyonlu, gazlı, elektrikli, seramik ve ızgara yüzeylerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca tüm Hecha ürünleri fırına rahatlıkla girip çıkma özelliği ile yemeklerinizi pişirmede sizlere büyük kolaylık sağlar.

Yeni nesil indüksiyonlu ocakların şok ısıtma özelliklerini ürün soğukken kullanmamayı ve demir döküm ürününüze ısıyı yavaş yavaş vermeye dikkat etmenizi ve Mikrodalga fırınlara asla metal koymamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

 

Demir döküm ürünlerde yemek pişirmek demir eksikliğini giderir mi ?

Sıkça sorulan ve yanlış bilinen konulardan birisi de budur. Yapılan hiç bir araştırmada ham demir döküm üründe pişen yemek sayesinde kandaki demir miktarında artışa rastlanmamış olup, demir elementinin sadece korozyona uğrayarak partiküllere ayrıldığını bunun da pas olduğunu belirtmek gerekir. Bu da sağlığa zararlıdır.

Hecha Demir Döküm ürünün yemek pişirirken,

  • Isıyı eşit ileterek yemeğinizin her yanının eşit ve doğru pişirmesi,
  • Yemeğin buharlaşan suyunun, kapakta yoğuşarak tekrar yemeğe dönmesi,
  • Yüksek ısılarda bile yapısının zarar görmemesi nedeni ile yemeğinize herhangi bir kimyasal madde karışmaması,

sağlıklı beslenme için doğru tercih olmasında başlıca sebeplerdir.

 

Gelelim en merak edilen konuya... Döküm tavada et pişirme tekniklerini öğrendikten sonra, etin kralı olacaksınız!

Hecha demir döküm tavada et pişirmek zor gibi görünse de tekniğini öğrendikten sonra o kadar da zor gelmeyecek…  

Önemli olan kullandığınız tava, etinizin kalınlığı ve pişirme süresini doğru ayarlayarak etin suyunu içinde tutabilmektir.

Öncelikle etinizi Hecha Şef Bıçağı ile 2.5 cm kalınlığında kesin.

Eti pişirmeden önce mutlaka oda sıcaklığında getirin.

Etinizi tavaya almadan önce mutlaka kurulayın, üzerindeki su hem tavanın sıcaklığını düşüreceğinden hem de buhar oluşturup etin haşlanmasına sebep olacağı için istenmez.

Etinizi aromatik olmasını isterseniz; zeytinyağı, tuz ve dilediğiniz baharatlarla marine edip, tüm aromayı içine çekene kadar dinlendirebilirsiniz. Döküm tavanızı mühürleme sıcaklığına getirin. Peki etinizin mühürleme sıcaklığına geldiğini nasıl anlarsınız? Elinizi tavanızın üzerinde tutun ve 5'e kadar sayın, 5'e gelince çekiyorsanız doğru sıcaklıktasınız demektir. Yaklaşık 180 derecede etiniz “Maillard reaksiyonu”yla mühürlemeye hazır. Hecha'nızı bir fırça yardımıyla tereyağı ya da zeytinyağı ile yağlayabilirsiniz. Etinizin her iki tarafını da 2'şer dakika pişirin. Pişirme esnasında etin her tarafı için 2 dakikayı kendi arasında 1'er dakikaya bölün. Unutmayın ki ete olduğunca az müdahale etmek lezzeti arttıracaktır. Tüm püf noktaları söyledik, size de doğru market alışverişi yapıp, döküm tavada güzel bir ızgara keyfi yapmak kaldı. Afiyet olsun !

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar