Baharda Tüketilecek Sebze ve Meyveler

RSS
Baharda Tüketilecek Sebze ve Meyveler

Bahar sonunda kapımızı çaldı, kış ayları boyunca özlem duyduğumuz bahar meyve ve sebzeleriyle masamızı süslemeye çok az kaldı. Mevsim meyveleri ve sebzeleri içeren bir diyet, sağlıklı bir yaşam tarzı için temel kuraldır. Vücudumuz yılın hangi ayında olursak olalım aynı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar, ancak mevsim meyveleri ve sebzeleri sağlıklı beslenmek adına hayati bir önem taşır. Bu rutinin sürdürülmesi, size bahar aylarında sıklıkla ortaya çıkan alerjik reaksiyonları önlemek ve vücudunuzu hastalıklara karşı daha iyi korumak için daha güçlü bir bağışıklık sistemi sağlar. Peki, ilkbaharda hangi meyve ve sebzeleri yemelisiniz? İşte baharın sekiz lezzetli meyve ve sebzesi!

İlkbaharın en sevilen meyvesi: Çilek

Mart ayının gelişiyle masalarımızı süsleyen çilekler hem lezzetli, hem sağlıklı bir bahar meyvesi. Hem kim demiş, sağlıklı yiyecekler lezzetli olmaz diye? Çilek kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve magnezyum gibi mineraller içerir ve ayrıca iyi bir folik asit ve C vitamini kaynağıdır. Zengin lif içeriği, çilekleri temel bir madde haline getirmek için en büyük sebeptir.

Kütür kütür Yeşil erik

Baharı daha keyifli hale getiren bir başka lezzetli meyve, yeşil erik! Yeşil erik, sayısız yarara sahiptir. Diğer birçok faydasının yanı sıra, erikler kolesterol seviyenizi kontrol altında tutar, anemiyi iyileştirir, kilo vermeye yardımcı olur, sindirimi destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sizi kansere karşı korur.

Yeşil badem

Yeşil badem Nisan ayında yüzünü gösterir, sadece 25 gün içinde tekrar kaybolur. Bu yüzden ertelemeyin, satın almayı ihmal etmeyin. Bu sağlıklı meyve, büyük miktarda lif içerir ve bu nedenle bağırsak sağlığı için çok yararlıdır. Zengin E vitamini içeriği sayesinde, cilt sağlığınızda harikalar yaratır.

Kıpkırmızı kirazlar

Genellikle baharın sonuna doğru görünen kirazlar hayati bir lif kaynağıdır. Sağlıklı mineraller, özellikle potasyum ile doludurlar. Bu nefis  bahar meyvesinin en değerli kısmı ise, sapları! Onları kurutun ve çay yapın. Kilo kaybına yardımcı olduğu bilinmektedir.

Enginar

İlkbaharın en sağlıklı sebzesi enginar, kolesterol seviyenizi dengelemeye yardımcı olur, kardiyovasküler sağlığı destekler ve kanı temizler. Özellikle karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler. Bu nedenle, vitamin ve minerallerin güç merkezi olan bu sebzeyi diyetinizde sabit bir madde haline getirin. Üstelik döküm tencerede pişen sebzeler,  yemeğin en sağlıklı ve lezzetli halidir.

Bakla

Başka bir bahar sebzesi olan bakla, kolesterolünüzü dengelemeye yardımcı olur ve yağ yakımını teşvik eder. Ayrıca magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, B1 vitamini ve tiamin içerir. Zengin içeriği ile çok sağlıklı bir yiyecek seçimidir.

Pırasa

Pırasa, lif bakımından zengindir ve iyi bir antioksidan kaynağıdır. A, C, E, K, B3, B5 ve B9 vitaminlerini ve kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi değerli mineralleri içeren pırasa, metabolizma ve genel sağlık için hayati önem taşır. Döküm tencerede pişmiş nefis pırasaya kim hayır diyebilir ki?

Sofralarımızın baş tacı: Domates

İlkbaharda en sevdiğimiz, mis gibi kokan domatesler değil de nedir? A ve C vitamini bakımından zengin olan domatesler, folik asit, alfa lipoik asit, likopen, kolin, beta-karoten ve lutein gibi birçok besin içerir. Bahar aylarında günlük diyetinizin bir parçası olan antioksidanların güç merkezi domatestir.

Döküm tencere ve tavalarda hazırladığımız tüm sebze tarifleri için bloğumuza göz atabilirsiniz!

Önceki yazı Sonraki yazı

  • basak ilhan
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar