Yılbaşı Hindisi ve İç Pilav

Malzemeler

1 adet tam hindi

1 adet soğan

1 adet kereviz sapı

2 su bardağı basmadi pirinci

200 gram kestane

Yarım su bardağı yaban mersini

4 su bardağı su

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Yarım demet dereotu

Zeytinyağı, tarçın, yenibahar tozu, karabiber, tuz

 

Üzeri için:

1 yemek kaşığı bal

200 ml soda

 

Pilavın Hazırlanışı

Döküm tencerenizde 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtırken, soğanları ve kereviz sapını ince ince doğrayın. Isınan tencerenizin içine  boşaltın ve 5 dk boyunca kavurun. Pirincinizi süzgeç yardımı ile yıkadıktan sonra kasede kurutun. Dolmalık fıstık, kestane ve yaban mersini kurusunu tencereye ekleyin. Bu şekerli tatlar pilavın aromasının tamamlamasına yardımcı olacaktır. Renklerin birbirine karışmasıyla pirincinizi tencerenize ekleyebilirsiniz. Suyu da ekledikten sonra 25 dk kadar pişirin. 1 bardak basmatiye 2 bardak su kullanın. Tuz, karabiber, yenibahar ve tarçını pilav pişmeye başlarken ekleyin. Tadını öldürmemek için tarçın kullanımına dikkat etmelisiniz. Kapağını kapatın pilavınızı pişirmeye başlayın.

 

Hindinin Hazırlanışı

1 yemek kaşığı bal ve 1 şişe sodayı karıştırarak köpürtün. Suyunu çeken pilavı hindinin içini doldurmak için kullanın. Pilavın suyunu tamamen çekmemesine dikkat edin, çünkü fırında hindi ile birlikte 3 saat daha pişmesi gerekli. Kürdan kullanarak hindinin kafa kısmını kapatabilirsiniz. Hindinin boşluk olan kısmını iç pilav ile doldurup kürdan ile kapatın. Bacakların birbirine bağlayabilirsiniz. Kanatları da kürdan yardımı ile hindiye sabitleyin

Hazırladığınız bal soda karışımını hindinin tüm yüzeyine mümkünse fırça yardımı ile sürün. Yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye hindinizi yerleştirin.

Önceden ısıttığını fırınınızda 160 derecede yaklaşık 3 saat kadar pişirin. Pişme işlemi bittikten sonra hindinizi 20 dk kadar dinlendirin. Yılbaşı hindiniz hazır, afiyet olsun.

-Şef Yağız İzgül-