YILBAŞI YEMEK MENÜSÜ

RSS
YILBAŞI YEMEK MENÜSÜ

Yılbaşı Yemek Menüsü

Yaklaşmakta olan yılbaşına nefis bir menü ile hazırlanalım! Buyrun, Ruks Bakery’den Yıldız Demirkan’ın sizler için seçtiği yılbaşı menüsü...

Soğuk yılbaşı akşamlarında içimizi ısıtacak sımsıcak tarif: Balkabağı çorbası

Üç dilim balkabağı

1 adet havuç

1 adet soğan

2 diş sarımsak

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

Pul biber

Bir paket krema

Yapılışı

Kabakları, havucu ve patatesi yıkadık ve küp küp doğradık. Soğan ve sarımsakları doğrayıp 24 cm döküm tencereye aldık, yağda kavurduk. Sonra havuç, kabak, patates ekleyip biraz daha kavurduk, sıcak suyu da ekleyip yumuşayana kadar pişirdik. Yumuşayınca blender’dan geçirip kremayı ve baharatları ekledik. Kısık ateşte 5-10 dakika pişirdik. Ve işte hazır! Dilerseniz üzerini kabak çekirdeğiyle süsleyebilirsiniz.

 

Yılbaşı Meze Menüsü

Yılbaşına binbir çeşit mezeyle girmeden olmaz... Kolları sıvayıp mutfağa girelim!

Haydari

Malzemeler

1,5 su bardağı süzme yoğurt

60 gr. Beyaz peynir

1/2 diş sarımsak

Bir tutam dereotu

Bir tutam kuru nane

Zeytinyağı

Tuz

Yapılışı

Derin bir kapta beyaz peyniri ezdik, yoğurdu ekleyip karıştırdık. Ezdiğimiz sarımsağı ekledik ve iyice karıştırdık. Dereotu, nane ve zeytinyağı da ekledik. Damak tadınıza göre tuz ekleyin. Buzdolabına kaldırın ve soğuk servis edin 

 

Girit Ezmesi

Malzemeler

200 gr. Yağlı beyaz peyniri

4 yemek kaşığı lor peyniri

4 yemek kaşığı ceviz içi

5 yemek kaşığı file fıstık

4 yemek kaşığı file badem

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1/2 diş sarımsak

Biraz dereotu

Yapılışı

Peynir ve loru bir kaseye alıp iyice karıştırdık. Zeytinyağı ve ezilmiş sarımsağı ekledik ve karıştırmaya devam ettik. Doğradığımız ceviz ve diğer kuruyemişleri de ekleyip karıştırmaya devam ettik. Sonra doğranmış dereotunu ekledik. Biraz tuzladık, tabağa alıp üzerine zeytinyağı gezdirdik. Kızarmış ekmek ile soğuk servis yapabilirsiniz.

 

Köz Patlıcan Ezmesi

Malzemeler

5-6 adet kemer patlıcan

2-3 diş sarımsak

Zeytinyağı

1 adet limon

Tuz

Yapılışı

Patlıcanları közleyip çatalla ezdik. Ezilmiş sarımsağı zeytinyağı, tuz, limon ekleyip dolaba kaldırdık. Soğuk servis etmenizi öneririz.

 

Yılbaşı Ara Sıcaklar Menüsü

Humus

Malzemeler

400 gr. Kabuğu soyulmuş nohut

2-3 yemek kaşığı nohut

3 diş sarımsak

6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 limon suyu

Kırmızı biber

Kimyon

Tuz, karabiber

Maydanoz

Yapılışı

Nohuttan biraz ayırıp tüm malzemeleri rondodan geçirdik. Kıvamı çok koyu olursa su ile açabilirsiniz. Tabağa alıp ortasını yemek kaşığı ile açıp ayırdığımız nohutun üzerine doğranmış maydanoz ekledik, üzerine biraz zeytinyağı gezdirdik ve servise hazır.

 

Paçanga Böreği

Malzemeler

4 adet yufka

200 gr. Pastırma

300 gr. Kaşar peyniri

2 adet küçük boy domates

2 adet çarliston biber

1 tutam maydanoz

Sıvı yağ

Yapılışı

Yufkaları üçgen şeklinde dörde kestik. Sebzeleri doğradık, tavada çok az pastırma ile soteledik. Soğuyunca maydanoz ve kaşar ekledik. Yufkaların içine malzemeden koyduk ve kalın bir sigara böreği şeklinde sardık. 28 cm düz yuvarlak tavada yağı kızdırdık, börekleri kızartıp ikiye kestik. Hecha’lar sıcak servis etmenizde çok yardımcı olacaktır.

 

Yılbaşı hindisiz olur mu? Olmaz...

İç pilavlı hindi dolma

Malzemeler

Bir orta boy hindi

Marine için

5-6 yemek kaşığı tereyağı

1-2 dal biberiye

1-2 dal kekik

1 adet defne yaprağı

1-2 diş sarımsak

Karabiber

Tuz

İçi için

1 adet limon

1 adet portakal

1 adet soğan

1 adet havuç

Kereviz sapı

Sos için

2,5 yemek kaşığı un

2,5 yemek kaşığı tereyağı

Hindi ya da tavuk suyu

İç pilav

1 kg. Pirinç

100 gr. Dolmalık fıstık

120 gr. Kuş üzümü

2 adet soğan

Tuz

Karabiber

Nane

Kişniş

Tarçın

Zeytinyağı

Yapılışı

Hindiyi yıkayıp kuruladık. Derin bir kasede yağı ve baharatları harmanladık. Hindinin her tarafına özenle sürdük. Limon, portakal, soğan ve sarımsağı hindinin içine yerleştirdik. Havuç, soğan ve kerevizin üzerine yağ, karabiber, tuz ekleyip karıştırdıktan sonra hindiyi pişireceğimiz tepsiye karışımı döktük. Bağladığımız hindiyi tepsiye oturttuk. Etrafına kekik ve biberiye seprtik. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırına verdik, 7 saat pişirdik. Fırını 120 dereceye indirdik, 1.30 saat daha pişirmeye devam ettik.

İç pilav için:

Pirinçleri ıslattık. Soğanları küçük küçük doğradık ve zeytinyağı eklediğimiz 20 cm tencerete soğanları ilave ettik. Soğanlar pembeleşince pirinci kavurduk. Kuş üzümü, tuz, nane, karabiber ve tarçın ekledik. Üzerini geçecek şekilde sıcak tavuk suyu koyduk ve piştikten sonra demlenmesi için üzerine bir bez serdik ve demlenmeye bıraktık.

Sos için:

Un ve tereyağını kokusu çıkıncaya kadar güzelce kavurduk. Kokusu çıktığında tavuk ya da hindi suyunu ekledik. Kıvam alınca pilav ve hindi ile birlikte afiyetle yedik!

 

Yılbaşına yakışan tatlı: Böğürtlen soslu Panna Cotta

Malzemeler

300 gr. Krema

70 gr. Şeker

10 gr. Yaprak jelatin

Sos için

300 gr. Donuk böğürtlen

80 gr. Şeker

2 tatlı kaşığı nişasta

Bir çay kaşığı limon suyu

Yapılışı

Jelatini soğuk suda bekletik yumuşattık. Krema ve şekeri çırptık. Jelatini ekledik. Minik kaplara doldurduk ve 6-8 saat arasında soğumaya bıraktık.

Sosu hazırlamaya başladık, vişne ve şekeri döküm sos tenceresine koyduk. Nişastayı yarım çay bardağı suda açtık. Karıştırarak sosa ekledik. Kıvam koyulaştığında limon suyunu da ilave ettik. Birkaç dakika pişirme işlemine devam ettikten sonra soğumaya aldık.

İkisi de soğuyunca, büyük buluşmayı yaşattık. Sosu, üzerinde gezdirdik ve afiyetle yedik :)

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Cengiz HAN