Portakal Soslu Fırında Tavuk

RSS
Portakal Soslu Fırında Tavuk


Glaze tekniğini kullanarak yapabileceğiniz, Hazer Amani’nin tarifiyle, fırında portakal soslu nefis bir tavuğa ne dersiniz? Hatta bir de yanına ,garnitür olarak, yine glaze tekniği ile pişirmiş olduğunuz havuçları ekleyebilirsiniz!

Malzemeler:
1 adet bütün tavuk
Tavuğun içi için:
1 adet portakal
1 adet limon
1 adet kırmızı soğan
1 ölçü zeytinyağı
1 dal biberiye
1 tutam tuz
Tavuğun üstü için:
1 parça tereyağı
8 dal fesleğen
6 adet Frenk soğanı
1 adet limon
Sos için:
1.5 su bardağı portakal suyu
Yarım su bardağı toz şeker
7 adet kakule
2 diş sarımsak
1 adet çili biberi

Portakalı ve limonu dilimleyerek başlayın. Kırmızı soğanın kabuklarını soyup onu da dilimleyin. Tavaya biraz zeytinyağı döküp limon ve portakalları kesik kısımları tavanın tabanına değecek şekilde yerleştirin. Sonrasında soğanları dizin. Üzerlerine sapından ayrılmış biberiye yaprakları ve biraz da tuz ekleyin. Orta ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakın. Her iki yüzlerinin de pişmesi için ters yüz edin. Tavuğun gerisini ve fazlalık yağlarını temizleyin. Kanatlarının uç kısımlarını kesip alın. Sosunu hazırlamak için ayrı bir tencereye portakal suyu ve toz şeker ekledikten sonra karıştırın. Sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Çili biberleri de aynı şekilde ince ince doğrayıp portakal suyunun içine ilave edin. Sonrasında kakuleyi de ekleyin, karıştırın ve kısık ateşte sos fokurdayıp kıvam alıncaya dek pişmeye bırakın. Her iki yüzü de renk alan portakal, limon ve soğanları tavuğun içine doldurun. Tavuğun açık kalan kısmını, derisini hafif gererek büzün ve uzunca bir yardımıyla diker gibi yaparak kapatın. Tavuğun pişerken bütün halde kalabilmesi ve formunun bozulmaması için kasap ipi yardımıyla tavuğu bağlayabilirsiniz. Bunun için tavuğun bir bacağına kasap ipini düğümleyip bacaklarını çapraz hale getirerek ipi etrafından dolayın ve ipi yukarı çekerek kanatları da gövdeye sabitleyip ipe düğüm atın. Bağlanan tavuğun üzerine oda sıcaklığındaki tereyağını elinizle masaj yaparak sürün. Frank soğanı ve fesleğeni ince doğrayıp yağlanmış tavuğun her iki yüzüne de yapıştırarak dağıtın. Üzerine 1 adet limonun kabuğunu da rendeleyin. Fırın kabının içine yağlı kağıt serip tavuğu içine yerleştirin ve 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika boyunca pişirin.

40 dakikanın sonunda tavuğu fırından alıp fırça yardımıyla etrafına kıvam alan sostan sürün ve tavuğu 20 dakika kadar daha üstü kızarıncaya dek fırınlayın. Kızaran tavuğu fırından alıp etrafındaki ipi çıkartın ve dilediğiniz gibi parçalara ayırın. Tavuğu servis tabağına alıp üzerine sosunu gezdirdikten sonra, biraz fesleğen ve tuz serpiştirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar