Kışa Hazırlık: Domates Konservesi

RSS
Kışa Hazırlık: Domates Konservesi

 

Yaz mevsimine yavaş yavaş veda ederken mutfaklarda kış hazırlıkları başladı! Yaz mevsiminin güzel meyvelerinden reçeller, hayat kurtaracak konserveler kışa mevsiminde mutfağınızın olmazsa olmazı. En kurtarıcı olanlarından domates konservesi için sizlere hem güzel bir tarif hem de püf noktalar hazırladık.

Şunu da söylemeden geçmeyelim; Hecha kullanımı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de domates gibi asitli yiyecekler için kullanılmaması gerektiğidir. Bu bilgi ham demir döküm ürünler için geçerli olup emaye kaplı Hecha’lar için geçerli değildir! Bu yüzden içiniz rahat bir şekilde istediğiniz her yemek ve her tarif için Hecha’larınızı kullanabilirsiniz.

Malzemeler

5 kg domates
2 yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
5 adet 750 gramlık kavanoz (kavanoz kapakları kullanılmamış olmalı)

Yapılışı:


Öncelikle seçtiğiniz domateslerin çürük olmamasına dikkat edin. Daha az sulu olduğu ve daha etli olduğu için tarla domatesi tercih etmenizi tavsiye ederiz. Domatesleri daha kolay soymak için tepe kısımlarına bıçak yardımı ile artı şeklinde çizik atın. Önce kaynar suya atıp 40-50 saniye kadar bekletin; sonra buzlu suya atın. Kabuklarını elinizle kolayca aldıktan sonra iri iri doğrayın. Daha sonra domatesleri büyük boy tencerenize alın ve üzerine tuz ekleyip kısık ateşte ara ara karıştırarak 1.5 saat kadar pişirin. Ocaktan almadan 10 dakika önce zeytinyağını ilave edip karıştırın. Hazırda duran temiz kavanozlarınıza ocağın altını kapatır kapatmaz paylaştırın. Yıkayıp kuruladığınız kapaklarını kapatın ve ters çevirin. Tamamen soğuduktan sonra güneş görmeyen bir yere alıp depolayabilirsiniz. Kullanmadan önce kavanoz kapaklarında şişme olup olmadığına dikkat edin. Eğer olduysa hava almış ve bozulmuş demektir. Konserveleri açtıktan sonra mutlaka buzdolabında saklayın ve 3-4 gün içerisinde tüketin. Şimdiden afiyet olsun!

 

Meyve ve Sebzeler Nasıl Dondurulur?

Her şey elbette mevsiminde güzel fakat dört mevsim istediğim zaman istediğim sebze ve meyveyi tüketeyim diyorsanız; bunun bir yöntemi var! İlk günkü kadar taze ve meyve sebzeler için dondurucunuzda nasıl saklamanız gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz.

1) Sezonunda seçeceğiniz meyve ve sebzeler mutlaka taze olmalı.

2) Sebzeleri dondurma işleminden önce 2-3 dakika kadar haşlayıp buzlu suda şoklayın. Bu sebzeleri porsiyonluk poşetlere koymadan önce bakteri oluşumunu önlemek için iyice kurulamaya dikkat edin.

3) Meyveleri dondurmak için; eğer kabuklu bir meyve ise kabuklarını soyun. Dilediğiniz ölçülerde dilimledikten sonra sebzelerle aynı şekilde nem kalmayana kadar güzelce kurulayın. Ardından hava almayacak şekilde paketleyip dondurabilirsiniz.

 

Dökümde Nefis İncir Reçeli

Daha önce Hecha’larınızda dilediğiniz tarifi içiniz rahat bir şekilde yapabileceğinizden bahsetmiştik. Elbette birbirinden güzel reçelleri yapmak da buna dahil! Daha lezzetli sonuçlarla karşılaşacağınız için artık reçel hazırlığında da eliniz ilk Hecha’larınıza gidecek.

Tam mevsiminde taptaze incirler ile kışa hazırlık olarak nefis bir incir reçeli yapmaya ne dersiniz?

Malzemeler:

500 gram taze incir
200 gram toz şeker
100 ml su
1 adet çubuk tarçın

Yapılışı:

İncirlerin sap kısmını kesip dört parçaya bölün. İncirleri tencerenize alıp üzerlerine toz şekeri serpin. Suyunu salması için tencerenizin kapağını kapatıp 2-3 saat kadar bekletin. Daha sonra suyunu ve çubuk tarçını ilave edip ara sıra karıştırarak kısık ateşte 40 dakika kaynatın. 20 dakika kadar sonra çubuk tarçını içinden çıkarabilirsiniz. Kaynama sırasında oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla temizleyin. Ocaktan almadan 5 dakika önce tereyağını ekleyin. Ocaktan alıp soğuyana kadar bekletin. Daha sonra kavanozlara doldurup kapağını kapattıktan sonra ters çevirin. Reçeliniz hazır, şimdiden afiyet olsun!

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar