Besinler Binlerce Yıl Önce Nasıl Görünüyordu?

RSS
Besinler Binlerce Yıl Önce Nasıl Görünüyordu?

Meyve ve sebzelerin insanların yetiştiriciliği altına girmeden önceki görüntülerine çok şaşıracaksınız. Hatta öyle ki, bazılarını tanıyamayacaksınız. Bu listede en büyük değişime uğrayan meyve ve sebzeleri ele aldık, şimdi sıklıkla tükettiğimiz bu yiyeceklerin yüzyıllar öncesinde nasıl göründüğüne dair bir yolculuğa çıkalım. 

Salatalık

Salatalık 6 bin yıldan fazla süredir hayatımızda. Salatalığın ilk ‘vahşi’ görünümü, günümüzdeki salatalıktan çok farklı. Hatta öyle ki, günümüzde olsa yemeğe cesaret edemeyeceğimiz dikenlerle kaplı, içi çekirdeklerle dolu ve bildiğimiz uzun salatalıkların aksine, avuç içi büyüklüğünde. Fakat daha da önemli bir ayrıntıyı paylaşmak isteriz, bu salatalıklar zehirli! İlk etapta tedavi amaçlı kullanılmak için yetiştirilen salatalıklar, günümüzde tüm dünya tarafından tüketilmekte.

Karpuz

Yaz aylarının vazgeçilmezi kıpkırmızı, bol sulu karpuz da genetiği değiştirilen meyveler arasında. Ressam Giovanni Stanchi’nin 17. Yüzyılda çizdiği bu resim, modern dünyada kimsenin görmediği bir karpuz türünü bizlerle tanıştırıyor. Bilim insanları 17. Yüzyılda yetiştirilen karpuzların içinde spiral şekillere rastlandığını ve kesildiğinde altı adet üçgen parçanın çıktığını belirtiyorlar. Kalın ve koyu renk kabuklu, yenilebilir kırmızı kısımları günümüzdekine göre çok daha az olan karpuzun içinde iri çekirdekler de mevcut. 

Patlıcan

İlk patlıcanlar Çin’de yetiştirildi ve günümüzdeki modern patlıcanlardan oldukça farklılardı. Sap kısmı dikenli, kısa ve tombul yapıya sahip olan patlıcanlar sarı ya da mavi renk olabiliyordu. Evet şaşırtıcı fakat mavi! Şu anki haline gelebilmesi için epey çaba gösterildiği her halinden belli olan patlıcanlar, günümüzde çok daha lezzetli ve yenilebilir. 

Lahana

Brassica oleracea; lahana, brokoli, karnabahar, ve bunun gibi sebzelerin büyük dedesidir. İşlenmeden önceki biçime yabani lahana denir ve bize şu anda lahana olarak bildiğimiz şeyin, değiştirilmeye başlamadan binlerce yıl önce nasıl göründüğü hakkında oldukça net bir fikir verir. Yüksek tuz ve kireç toleransa sahip olduğundan, deniz kıyılarındaki kireçtaşı kayalıklarının yakınında bu yabani lahanayı hala görebilirsiniz.

 

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Gülfem Demircioğlu
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar