Balık Sezonu Açıldı!

RSS
Balık Sezonu Açıldı!

 

Eylül ayı ile birlikte balık sezonu da açıldı; sofralarda mevsimin en taze balıkları yerini almaya başladı!

Başta palamut olmak üzere çipura, barbun, lüfer gibi balık türleri tam mevsiminde olduğu için daha yağlı ve dolayısıyla daha lezzetlidir. Peki, Hecha’larınızda balık yapmayı hiç denediniz mi? Hem tavada; hem de tüm ürünleri fırında da kullanabildiğiniz için fırınlarınızda, mevsimin en lezzetli balıklarını siz pişirebilirsiniz. Hem de besin değerinden hiçbir şey kaybetmeden!

Gelin, bu balık türlerini, yararlarını ve pişirme yöntemlerini birlikte inceleyelim.

Palamut

Eylül ayının başından kasım ayının sonuna kadar palamut mevsimidir. Bol miktarda protein ve D vitamini içerir. Düzenli tüketildiği zaman diş, göz ve kemik sağlığına oldukça olumlu etkisi vardır. Eylül ayının başlarında en yağlı haliyle olduğundan tavada pişirmek yerine ızgara, buğulama, fırınlama gibi yöntemleri tercih edebilirsiniz.

Barbun

Ekim sonuna kadar taze taze tüketebileceğiniz barbun yüksek oranda selenyum, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, sodyum, kalsiyum, çinko, bakır ve manganez içerir. Sağlığa birçok yönden faydası bulunan pembe-kırmızı renkli bu balığı özellikle anne adaylarının tüketmesi tavsiye edilir. Bebeğin beyin ve retina gelişimine olumlu etkisi vardır. 

Lüfer

Eylül ayının ortalarından başlayarak Aralık ayının sonuna kadar taptaze ve lezzetli olan lüfer balığının yorgunluk ve halsizlik gibi şikâyetlere oldukça iyi geldiği söylenmektedir. A vitamini bakımından oldukça zengindir. Özellikle çocukların tüketmesi tavsiye edilir. Genelde ızgara olarak pişirilen lüfer balığını buğulama ve kağıt kebabı olarak da pişirebilirsiniz.

Çipura

Çiftlikte de yetiştirilebilen bir balık olan çipura aslında her mevsim tüketilebilir fakat denizlerde eylül ayında bollaşır. Beyaz eti bol ve kılçığı az olduğundan çocuklarınızla birlikte keyifle tüketebilirsiniz. Karbonhidrat içermediği ve hazmı kolay olduğu için diyet listelerinde de yerini almaktadır. Çipura balığını evde mangal lezzetinde Hecha tavanızda yapmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz!

 

Dökümde Pratik Çipura Tarifi 

Marine ettikten sonra Hecha döküm tavanızda az yağ ile pişirebileceğiniz bu nefis tarif hem çocuklar hem de yetişkinler için vazgeçilmez olacak. Üstelik diyet listeleri için de hem besleyici hem de lezzetli bir öğün olmaya aday!

Malzemeler:

2 adet mevsiminde taptaze çipura
Zeytinyağı
Sarımsak
Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı:

Çipuraları güzelce temizleyip ayıkladıktan sonra iyice yıkayın. Bir süzgece alıp süzülmesini sağlayın. Bu sırada marine sosu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bir havan yardımıyla sarımsağı ezin, zeytinyağı ve baharatları da ekleyip karıştırın. Balıklar süzüldükten sonra bu sosa iyice bulayıp buzdolabında 1 saat kadar bekletin. Eğer vaktiniz varsa bu işlemi bir gece önceden de yapabilirsiniz. Pişirmeden önce Hecha döküm tavanıza 4-5 dakika kadar iyice ısı aldırın. Bu aşama oldukça önemlidir çünkü iyi ısı aldırmazsanız balıklar hem tavaya yapışabilir hem de suyunu bırakarak kuruyabilir. Tamamen ısınan tavaya yapışmayı engellemesi için az miktarda zeytinyağını fırça yardımıyla sürün. Daha sonra balıkları ekleyip hiç dokunmadan orta ateşte pişmesini bekleyin. Bir maşa yardımıyla kontrol ettiğinizde eğer balık tavadan kolayca ayrılmayıp yapışıyorsa pişmemiş demektir, acele etmeyin! Balığın dağılmaması için çevirme işlemini yalnızca bir kere yapmalısınız. Her iki tarafını da pişirdikten sonra tavadan alıp üzerine limon sıkarak servis edebilirsiniz. Yanına patates ve salata da oldukça yakışır, bizden söylemesi!

 

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar