Acılı Meksika Fasulyesi

RSS
Acılı Meksika Fasulyesi

Bu tarifte 28 cm döküm tencere kullanılmıştır.

Buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.hecha.com.tr/collections/hecha-buyuk-boy-tencereler

Acılı Meksika fasulyesi

6 kişilik

Hazırlama Süresi: 10 dakika

Pişirme Süresi: 3-4 saat

1/2 paket Meksika fasulyesi 

1/2 kg. köftelik kıyma

2 adet soğan

2 adet chili biberi

2 yemek kaşığı domates salçası

1 tutam kişniş

Tortilla ekmeği

Et suyu

Tereyağı

Zeytinyağı

Tuz, biber

HİKAYE

Fasulyenin Meksika yorumu

Kim demiş etli kuru fasulye bizim yemeğimiz diye… Buyurun size chili con carne. Yani etli acılı Meksika fasulyesi! Bu yemeğin orijinalinde her zaman kırmızı Meksika fasulyesi  oluyor. Aslında çok acı bir yemek ama o kadar güzel bir acı ki, ağlaya ağlaya yemeye devam ediyor insan. Bir Meksika yemeği olmasının yanında, bugün hem kendisi hem de türevleri dünyanın dört bir yanında pişiriliyor. Bizim etli kuru fasulyenin yerini tutmaz elbette; hele bir de yanında lahana turşusu olunca... Yine de hem çok lezzetli olduğundan hem de tarif dağarcığımızı geniş tutmak adına burada paylaşmaya layık gördüm.

 

İPUCU
Malzemelerin tadı birbirine girmeli!
Fasulyeyi birkaç şekilde yapabilirsiniz. En sık kullanılan yöntem akşamdan ıslamak ve sonrasında düdüklü tencerede haşlamak. Sürekli olarak döküm tencere kullandığımın farkındasınızdır çünkü düdüklü tencerelere sıcak bakmıyorum. Evet, zaman açısından pratik ve hızlı olabilirler ama bunu yaparken yemeğin tüm tadının kaçıp gitmesine sebep oluyorlar. Döküm tencereler kapaklarının altlarındaki yoğuşma noktaları ile yemeği sürekli olarak kendi aroması ile besler. Kapağı ağır olduğundan buhar zaten kaçamaz. Yemeğin üzerine yağar durur. Bakın deneyin, susuz koyduğunuz yemek sulu çıkacaktır. Bu anlamda ben fasulyeleri ıslamadan yaptığımı belirtmek durumundayım. Tüm malzemelerin tadı birbirine giriyor, ortaya enfes bir lezzet çıkıyor.

 

YAPILIŞI
Yapılışı bildiğimiz fasulyeden çok da farklı değil. Buyurun hep beraber göz atalım:

Geniş bir döküm tencerenin içinde zeytinyağını eritin ve küçük küpler halinde soğanları kavurun. Salçayı ve doğradığınız chili biberlerini ekleyip kavurmaya devam edin. 10 dakika bu şekilde kavurduktan sonra fasulyeleri ekleyin, tereyağını ilave edin ve eritin. Tuzunu, biberini ekleyin ve fasulyelerin tepesine kadar 2/3 et suyu, 1/3 normal su koyun. Kapağını kapatın. 3 saat kadar kısık ateşte pişirin.

Tencerenin kapağını açın, kişnişi ve köftelik kıymayı ekleyip karıştırın (Bu noktada güvensizliği olan, kıymayı kavurup da koyabilir ama inanın böylesi çok daha lezzetli. Eğer kıyma değil de kuşbaşı et kullanacaksanız, önceden bir mühürleme yapmanız yerinde olacaktır). Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 1 saat pişirin. Sonra kapağı aralayın ve 160 derecede 1 saat daha pişirin. 

Toplam 5 saat döküm tencerede pişirme fasulyelerin kendiliğinden yumuşamalarını ve yumuşarken tüm aromaları çekmesini sağlayacaktır. Fırınların ve ocakların performansları marka ve şartlara göre değişiklik gösterebilir. Fasulyeleriniz istediğiniz kıvamda yumuşamadıysa biraz daha pişirebilirsiniz.

ÖNERİ
Sunum yaparken...

Bir tortilla ekmeğini alın ve dürün. Sonra dilimler halinde kesin ve elde ettiğiniz ruloları bir tabağa altlık olarak yerleştirin. Üzerine misler gibi acılı Meksika fasulyenizi dökün ve bu şekilde servis edin.

Lezzet önerisi

Alternatiflerinizi değerlendirin!

Gorgonzola yerine rokfor,

Gravyer yerine emmental,

Parmesan yerine grano padona,

Rende mozarella yerine rende kaşar peyniri kullanabilirsiniz.  

Şef Yağız İzgül

 

Önceki yazı Sonraki yazı

  • Cengiz HAN
Yorumlar 0
Yorum bırakın.
Adınız*
E-posta adresiniz*
Mesaj *

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

* Zorunlu Alanlar